NRK Meny
Normal

– Ørland blir dyrere enn Bodø

En framskutt base i nord med Ørland som hovedbase, blir dyrere enn en enebase i Bodø.

Slik vil Bodø kommune at den nye kampflybasen i Bodø skal bli. Fra sørøst

BODØ: Slik ser man for seg en ny kampflybase i Bodø.

Foto: Norconsult

Det viser tall som NRK har innhentet fra Forsvaret basert på rapporten "konseptuell løsning". Dersom regjeringen skulle velge denne løsningen innebærer dette at det blir mer kostnadskrevende å bygge ut Ørland som vår nye hovedkampflybase, med støtte av en mindre framskutt base i nord. Enn å satse på Bodø som enebase.

ole hjartøy

MÅ KOMME FRAM: Det sier Bodøs ordfører Ole Hjartøy om at Bodø blir billigere som kampflybase enn Ørland.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

– Bodø er billigere, og det er i hvert fall viktigere nå i beslutningsprosessen at dette kommer fram, sier Bodøs ordfører Ole Hjartøy.

En halv milliard i forskjell

I løpet av 40 års levetid for de nye jagerflyene blir forskjellen faktisk en halv milliard i favør Bodø viser beregninger fra forsvaret.

– Hvis vi tar signalet både fra Utenriksministeren og Forsvarsministeren så skal det være kampfly i nord, - enebase i Bodø, eller med Ørland og utskutt base på Andøy. Eller andre alternativer. Og det vet vi blir langt dyrere, sier Hjartøy.

Vil ha mer fokus på økonomi

Og det til tross for at investeringskostnadene i Bodø er tre milliarder mer enn Ørland primert på grunn av bygging av en helt ny rullebane i Bodø.

Eirik Sivertsen

OVER TID: Eirik Sivertsen vil se på økonomien over tid.

Foto: Eirik Sivertsen

Stortingspolitiker for Arbeiderpartiet i Nordland, Eirik Sivertsen vil nå ha mer fokus på økonomien over tid.

– Jeg mener det er viktig at vi klarer å ta med oss hele 40-årsperspektivet når vi nå skal diskutere den største investeringen vi noensinne har gjort.

Langsiktige kostnader vurderes nøye

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen, sier at også de langsiktige kostnadene ved valg av jagerflybase vil vurderes nøye.

– Vi har noen store utgifter som kommer veldig snart, det vil være viktig, og så vil det være viktig å se det samlede utgiftsbildet både de første årene i den samlede levetida, både for disse flyene og for basene, sier Ingebrigtsen.