NRK Meny
Normal

– Oppdrettsfisk blir sakte kvalt

I dag blir norsk oppdrettsfisk bedøvet med karbondioksid før den slaktes. Det skaper reaksjoner blant forbrukere og store matvarekjeder i EU. Kritikerne mener fisken blir kvalt.

Laks

- KVALT TIL DØDE: Kritikerne mener norsk oppdrettsfisk blir kvalt til døde.

Foto: Francisco Negroni / Scanpix/AFP

– De store kjedene presses av forbrukere og dyrevernorganisasjoner. Norske leverandører møter krav fra kjedene om at slaktingen av oppdrettsfisken skal foregå slik at fisken ikke utsettes for unødvendige lidelser, sier stipendiat Hanne Digre ved SINTEF Fiskeri og havbruk til Adresseavisen.

Hun skriver på en doktoravhandling om etisk avliving av oppdrettstorsk.

– Kritikken går på at bruk av karbondioksid ikke bedøver fisken straks, men utsetter den for en langsom kvelning, sier Digre.

Skulle vært forbudt

I Norge skulle et forbud mot bruk av karbondioksid til bedøving av oppdrettsfisk ha vært på plass allerede, men forbudet er utsatt av Fiskeri- og kystdepartementet. Både elektrobedøving og bruk av en slagmaskin som gjør fisken bevisstløs er godkjent i Norge.

– Men det trengs fortsatt en del utvikling for at disse metodene skal fungere godt nok i kommersielle slakterier, sier Digre.

Direktør Ragnar Nortvedt i Marine Harvest bekrefter at de store matkjedene i EU forlanger en høy standard for dyrevelferd.

Økonomi

– Flere er kritiske til bruk av karbondioksid, men de har foreløpig ikke satt foten ned for import av fisk som slaktes med denne metoden, sier Nortvedt.

– Det finnes noen få alternativer til karbondioksid, men ingen er fullgode. Vi er alle på jakt etter bedre løsninger, og jeg håper vi klarer dette i løpet av to-tre år. Dette handler ikke bare om velferd for fisken, men om kvaliteten på produktet og i siste instans økonomien i næringen, sier Nortvedt .

Men norske kunder har et mer pragmatisk forhold til hvordan man tar livet av fisk.

– Kundene forstår at garnfangst eller fangst med trål og snurpenot medfører langt mer stress og utmattelse enn bruk av bedøvelse, sier han.