Hopp til innhold

– Oljeboring i Lofoten og Vesterålen kan bli et tapsprosjekt

Etter 2017 øyner regjeringspartiene håp om å endelig få åpnet Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeutvinning. Men en av de fremste oljeanalytikerne i landet tror ikke det vil lønne seg.

Illustrasjonsfoto

Områdene utenfor Lofoten og Vesterålen vil være i spill etter valget i 2017. Regjeringspartiene sikler etter å åpne området for oljevirksomhet, men oljeanalytiker Thina Saltvedt tror det kan ende opp som et tapsprosjekt.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

– Det vil være spesielt om vi skal åpne nye områder og øke produksjonen nå som vi er såpass usikre på hvordan oljemarkedet og oljeprisen vil bli fremover, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til NRK.

– Vi risikerer å sette i gang nye prosjekter som ikke vil være lønnsomme, fortsetter hun.

Thina Saltvedt

Sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Oljeprisen er mer enn halvert på et drøyt år. Og analysemiljøene tror at prisene vil være lave i mange år, blant annet fordi verdensmarkedene flyter over av olje.

– Vi skal fortsette å lete

Likevel sa finansminister Siv Jensen nylig at verden trenger hver eneste oljedråpe Norge har.

Siv Jensen under valgkampåpningen i Ålesund

Siv Jensen under valgkampåpningen i Ålesund

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– I hver dråpe olje vi henter opp fra Nordsjøen, Barentshavet og Lofoten og Vesterålen, så ligger det muligheter for å bygge det norske velferdssamfunnet. Derfor skal vi fortsette å lete, konkluderte Jensen.

Hun vil altså åpne ny områder, ikke akkurat nå, men etter 2017. Utspillet vakte som forventet reaksjoner hos en samlet miljøbevegelse, men også hos samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Kostbar olje

Men selv om man ser bort ifra striden som kommer til å oppstå om nye, sårbare områder blir åpnet, er det ikke sikkert verden vil betale for de nye oljedråpene, fra for eksempel Lofoten og Vesterålen.

– Her i Norge produserer vi oljen offshore, og mye av oljen vi har igjen er vanskelig tilgjengelig. Det betyr at vi må ha annen type teknologi og en annerledes sikkerhet. Det gjør at det blir mye mer kostbart å produsere denne oljen, sier oljeanalytiker Saltvedt.

Tror på høyere priser

Siv Jensen tror imidlertid på høyere oljepriser om noen år.

Det jeg snakker om er ikke å åpne nye områder i morgen tidlig. Dette er et langsiktig perspektiv hvor vi hele tiden må legge til rette for nye leteområder. Dette er prosjekter som har 15, 20 og 30 års horisonter. Jeg er ikke sikker på at Saltvedt kjenner oljeprisen om 30 år.

– Er det verdt å irritere KrF og Venstre akkurat nå?

Dette handler ikke om å irritere KrF eller Venstre, men om å gi tydelige signaler om forutsigbarhet og langsiktighet til en viktig næring i Norge, mener Jensen.