– Nytter ikke å fråtse i ribbe før cupfinalen

Bodø Håndballklubb ligger ikke på latsiden før de to svært viktige kampene i romjula. Men den historiske cupfinalen vil de helst ikke snakke om.

Håndball ØIF mot BHK

Det har blitt lite julefri for strekspiller Endre Langaas (nærmest i hvitt) og resten av Bodø Håndballklubb. Nå venter to svært viktige kamper på fire dager.

Foto: Liv Welhaven Løchen / NRK

Førstkommende tirsdag, dagen før nyttårsaften, møtes topplagene BHK og ØIF Arendal til cupfinale i Oslo.

Men allerede lørdag kommer Drammen på besøk til Bodø, og det er det eneste BHK har i bakhodet nå.

– Vi må ta én kamp om gangen. Det blir det kjedelige svaret som media ikke er så glad i, men det funker best for oss, sier ex-Tysklandproff og nå spillende trener i BHK, Børge Lund.

Børge Lund

Spillende trener i BHK, Børge Lund, vil vente med cupfinaleprat til etter kampen mot Drammen.

Foto: Avisa Nordland

Likevel medgir den rutinerte håndballprofilen, som også var nominert til Årets Nordlending i 2014, at de bruker litt energi på å holde cupfinalen på avstand.

– Vi har litt ekstra fokus på å holde oss til hverdagen nå. Det er mange rundt oss i byen som snakker om det som skal skje i Oslo 30. desember.

– Du merker at det bygger seg opp forventninger?

– Ja, det er klart. Jeg er nesten litt lei av å høre på alt snakket om cupfinalen, smiler Lund, før han raskt legger til:

– Men jeg er selvfølgelig glad for alle lykkeønskninger. Vi kommer derimot ikke til å snakke om kampen før kampen mot Drammen er unnagjort.

Første jul hjemmefra

Og med to viktige kamper på fire dager har julekos og late dager blitt byttet ut med klister og treningstøy.

Totalt har BHK-spillerne kunnet unne seg halvannen dag fri i jula, uten at noen klager på det.

– Vi hadde kun fri på julaften, men det er det som må til hvis du skal gjøre det bra, påpeker strekspiller Endre Langaas fra Trøndelag, som for aller første gang ikke fikk feire jul hjemme.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BHK-trening i romjula

Endre Langaas (i midten med vest) og resten av BHK-gjengen var på plass i Bodøhallen 2. juledag. Det har blitt lite juleferie for spillerne i år.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Han har naturlig nok også fått med seg at cupfinalemotstander og serieleder ØIF Arendal har innført bøter for de av spillerne som legger på seg julefett i disse dager.

Dét er derimot en taktikk BHK har styrt unna.

– Jeg tror ingen går opp i vekt så lenge vi uansett trener hver dag. Vi skal ikke fråtse i ribbe. Tross alt er vi toppidrettsutøvere, og må tenke på det, understreker Langaas.

– Bør slå Drammen

– Dersom gutta har lagt på seg et par kilo iløpet av den ene dagen de hadde fri, så er det borte nå. Vi er ikke helt der, smiler daglig leder Bjørn Asphaug, som også bidrar på trenersiden.

Han er dermed blant dem som har som oppgave å sørge for at spillerne kun tenker kampen mot Drammen lørdag.

– Det blir en utrolig viktig kamp. Drammen er et lag vi bør og må slå dersom vi fortsatt vil ligge i toppen av tabellen, påpeker Asphaug.

Og der ligger de for øyeblikket, kun to poeng bak serieleder og cupfinalemotstander ØIF Arendal. BHK kan samtidig glede seg over tilnærmet skadefritt mannskap, der kun kaptein Vetle Eck Aga mangler.

– Vi ønsker å prestere på hjemmebane, og føler et ansvar overfor supportere og sponsorer. Derfor er kampen mot Drammen viktig, sier Børge Lund.

Vel vitende om at lagets aller første cupfinale venter kun få dager senere.

– Det blir veldig spesielt. Dette er jo moderklubben min, og et prosjekt jeg har veldig mye ansvar for. Jeg gleder meg til å spille finalen, men først venter Drammen.