Mener «Nordnorsk julesalme» er blasfemisk

Sogneprest Gunnar Masvie mener deler av teksten i «Nordnorsk julesalme» er problematisk. – Det nedverdiger Gud, for han er mye høyere enn mennesket, sier han.

Sogneprest Gunnar Masviue

BLASFEMISK: – Det er en vakker salme, men deler av teksten er problematisk, sier sogneprest Gunnar Masvie om «Nordnorsk julesalme».

Foto: Privat

Det var under sin julepreken i Bardal kirke på julaften Gunnar Masvie, sogneprest i Leirfjord, sa at han fant «Nordnorsk julesalme» blasfemisk, skriver Helgeland Arbeiderblad.

– Vi har utrolig mange vakre julesalmer, og i år har «Nordnorsk julesalme» kommet inn som en del av salmeboka. Det er en vakker salme, men deler av teksten er problematisk, utdyper Masvie overfor NRK.no.

Det er spesielt en linje presten ikke liker. I andre vers heter det «Vi levde med hua i handa men hadde så sterk ei tru. Og ett har vi visserlig sanna: Vi e hardhausa vi, som du»

– Å sammenligne seg med Gud er vel sterkt. Hadde vi vært like hardhausa som han, hadde ikke Gud trengt å komme til jorda vår.

– Og dette mener du er blasfemi?

– Det lukter i alle fall blasfemi av den. Den er ikke rett.

– Nedverdiger Gud

Masvie mener en slik påstand er vel frimodig overfor Gud.

– Det nedverdiger Gud, for han er mye høyere enn mennesket. Jeg lurer fælt på hva forfatter Trygve Hoff har tenkt når han har skrevet dette.

Han mener salmen for øvrig gir uttrykk for at det var harde kår før i tiden.

– Forfatteren har tydeligvis blitt imponert over hvor mange som har klart seg med lite og stått på, og teksten forteller om at det var tøffe tak i tidligere tider, sier han og fortsetter:

– Jeg tror nok at dette er en setning som folk har sunget i mange år men ikke tenkt så mye over.

– En salme med mye bønn og velsignelse

Masvie understreker at han likevel er glad i denne julesalmen, tross en problematisk sangstrofe.

– Den er nydelig, og har en varme over levd liv. Det er også en salme som har mye bønn og velsignelse i seg. Det er det som bærer salmen.

Han vil ikke karakterisere blasfemien som alvorlig.

– Gud tåler nok våre uttrykk. Jeg tror nok at Gud smiler, avslutter han.

(under kan du høre operasanger Audun Iversen synge salmen sammen med Kringkastingsorkesteret)

Audun Iversen synger Nord-Norsk julesalme sammen med KORK