– Nordlyset sto som et skjold over huset mitt

– Da nordlyset plutselig gira opp i går kveld hadde jeg et helt skjold over huset fra øst til vest.

June Grønseth fra Laukvik i Lofoten nølte ikke ett sekund, og løp ut av huset for å forevige det unike synet. Deretter satte hun seg ned ved pc-en for å se hva det ble ut av bildene.

– Vi nordlysfotografer har gode dager for tiden, konstaterer Grønseth.

Bildet du ser ovenfor er satt sammen av 18 bilder.

– Så mange bilder måtte til for å få med både huset og himmelen, forteller hun til NRK.

Stor nordlysaktivitet

Denne uka har det nærmest vært ekstreme tilstander på nordlysfronten. Onsdag var nordlyset så kraftig at det slo ut på instrumentene til Tromsø Geofysiske Observatorium.

– Det går elektriske strømmer i nordlyset, som forårsaker forstyrrelser her nede på bakken. I natt var det litt spesielt, fordi vi ble truffet av det vi kaller en geomagnetisk storm. Da så vi at kompassnåla slo ut 1,2 grader i forhold til det som den vanligvis viser, sier forsker Magnar Gullikstad Johnsen.

(artikkelen fortsetter under)

Hefrig nordlysaktivitet over Vesterålen

EKSPLOSJON: Dette bildet tok Benny Høynes på nordvesthimmelen ved Roksøy i Vesterålen onsdag kveld.

Foto: Benny Høynes

Når nordlyset er så sterkt, får det konsekvenser for alle som er avhengig av navigasjonsutstyr, legger han til.

– Vi har sett at kompassnåla kan slå ut så mye som ti grader på det verste. Det får følger for mange som trenger nøyaktige tall på for eksempel GPS-en.

Tar pause

Etter ei fantastisk nordlysuke med klart himmel både Sør- og Nord-Norge har vi nå fått en mer skyet og urolig værtype. Helga i nord blir grå og våt, ifølge meteorologen.

– Vinden løyer, men himmelen skyer over, og det blir en del nedbør. Temperaturene holder seg på rundt 10 grader, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Værvarslinga for Nord-Norge.