Hopp til innhold

– Nordlyset kan bli synlig langt sør i Europa

For ett år siden gikk nordlysaktiviteten til topps på skalaen. Torsdag kveld kan det skje igjen.

Skjermdump fra nettsidene til NOAA

Skjermdump fra nettsidene til NOAA, viser situasjonen torsdag ettermiddag.

Foto: NOAA

Torsdag har en solstorm skapt mye nordlysaktivitet i USA. Nordlysentusiast Tommy Johansen fra Lofoten viser til romvarslingstjenesten til amerikanske NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Tommy Johansen fra Ramberg i Lofoten

Tommy Johansen er en dyktig fotograf, og følger ivrig med på nordlysvarslene.

Foto: Privat

– Det har vært mye aktivitet. Det er bare synd det er dag her, sier Johansen, som håper aktiviteten holder seg til i kveld.

Det er drøyt ett år siden Johansen fikk tårer i øynene, da nordlysaktiviteten gikk helt til topps på den såkalte KP-indeksen. Indeksen er et mål for den globale forstyrrelsen i magnetfeltet til jorda.

– Det er meldt at KP kan nå nesten ni i løpet av kvelden. Det betyr nordlys «big time». Skjer kanskje én til to ganger i løpet av året, skriver Fred Sigernes ved Kjell Henriksen-observatoriet på Svalbard i en e-post til NRK.

Enkelt forklart gir mer forstyrrelse mer nordlys. Aktiviteten går fra 0-9, og ligger normalt på 1-2.

– Også fredag melder NOAA at det kan bli veldig mye aktivitet. Det kan bli helt rått. I fjor ble det meldt 7, men da nådde indeksen 9, sier Johansen, som har erfaringer med at NOAA pleier å være forsiktige i sine varsler.

Frecasters have upgraded to a G3 (Strong) Geomagnetic Storm Watch for tomorrow (14 October) as potential for activity as high as G3 levels are possible.

Varsel fra nettsidene til NOAA

Kan bli bra med nordlys over hele Norge

Rodney Viereck ved Space Weather Prediction Center hos NOAA, forteller til NRK at den betydelige nordlysaktiviteten startet like etter soloppgang norsk tid.

– Våre prognoser viser at det sannsynligvis vil være bra med nordlys over hele Norge i kveld, og at aktiviteten kan øke i morgen, sier Viereck.

Magnar G. Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium forteller at det var en eksplosjon på sola for noen dager siden.

– Vi ser allerede økt aktivitet. Så vi kan definitivt forvente nordlysaktivitet sørover i natt og natt til lørdag.

Koronahull

Solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter forteller at dersom det hadde vært natt her nå, ville nordlyset vært synlig over Sør-Norge og Danmark.

Pål Brekke

Brekke forteller at aktiviteten på sola går i sykluser på 11 år. – Nå er trenden slik, at vi kan forvente oss ekstremt mye nordlys i løpet av vinteren, sier forskeren.

Foto: Norsk Romsenter

Aktiviteten henger sammen med en sterk solstorm, som fredag forsterkes av partikler fra et koronahull.

– Koronahull er hull i solas atmosfære. Sola sender ut en hel masse partikler med høy hastighet gjennom disse hullene. Dette vil trolig gi bra med nordlys i helga, også.

Ikke nok med det. Månekalenderen viser fullmåne i helga.

– I områder hvor det er mye vanndamp i atmosfæren, kan man oppleve å få en litt mer melkegrå himmel. Med fullmånen i tillegg, er det duket for spektakulære bilder.

Brekke legger til at det er uvisst nøyaktig når aktiviteten er størst.

– Men er vi heldige, kan nordlyset bli synlig langt sør i Europa.

Nordlys
Foto: Tone Sivertsen

Slik så det ut natt til 8. oktober i fjor.