– Nordlyset blir en mani, du blir avhengig

Nordlysesongen er i gang, og det merkes i NRK Nordlands innboks. – Nordlyset blir en mani, du blir avhengig, sier nordlysfotograf.

Så godt som hver uke gjennom høsten og vinteren sender Benny Høynes fra Sortland nordlysbilder til NRK Nordland. Han legger ikke skjul på fotograferingen blir mer enn en vanlig hobby.

– Det kan sammenliknes med laksefiske. Har du fått en stor laks ett sted, må du tilbake akkurat til det stedet. Sånn er det med nordlyset også. Jeg har mine favorittsteder hvor jeg alltid må tilbake, sier han til NRK.no.

400 bilder på ei natt

I løpet av en sesong – som varer fra midten av august til april – tar han mellom 10-15.000 nordlysbilder. På en natt kan det bli opp mot 400 bilder.

Når det stunder mot kveld, kikker Benny Høynes opp mot himmelen. Blir det nordlysvær?

– Jeg har flere nordlys-apper. I tillegg sjekker jeg yr. Blir det ei tilnærmet skyfri natt, er det bare å pakke fotoutstyret.

Fascineres av utbrudd

Nordlys i Buksnesfjord 20.03.2013 rett før midnatt.

Nordlys i Buksnesfjord 20.03.2013 rett før midnatt.

Foto: Benny Høynes

– Men hva er det med nordlyset som fascinerer?

– Det beste er når det kommer et skikkelig utbrudd. Hvor lyset danser over himmelen. Også er det fargene. Det er grønt, lilla, gult og blått.

– Vesterålen perfekt

Benny Høynes forteller at Vesterålen er perfekt for nordlysfotografering. Det er mye natur, høye fjell og lite lysforurensing.

– Roksøy, hvor jeg fotograferer, er bare ti minutter unna fra hvor jeg bor. Her er det lite forstyrrende lys fra bebyggelsen. I tillegg er omgivelsene perfekte.

For Høynes liker at det er mer i bildene enn bare nordlyset.

– Snø er fint. Og litt natur, steiner og trær fungerer godt.

Fikk bildet på NBC News

En annen ivrig nordlysfotograf er June Grønseth fra Laukvik. Denne uka dukket et av nordlysbildene hennes opp på nettsiden til NBC News med tittelen «Northern lights cast alien glow over Scandinavia».

– På June Grønseths panorama av nordlyset over Lofoten ser det ut som en UFO svever over himmelen. Men dette er ingen fremmed invasjon, mer en himmelsk dans, skriver NBC News.

– Aldri vært så mange fotografer

 Nordlyset danset over skylaget.

Nordlyset danset over skylaget på Roksøy denne uka. – Endelig er sesongen i gang, sier nordlysfotograf Benny Høynes.

Foto: Benny Høynes

I løpet av den siste uka har NRK Nordland fått tilsendt en rekke flotte nordlysbilder.

Truls Lynne Hansen har forsket på nordlyset i mange år, og det faktum at bildene strømmer inn selv om aktivitet på himmelen har vært moderat, mener nordlyseksperter skyldes en ting:

– Interessen for nordlys har skutt i været de siste årene. Jeg tror aldri det har vært så mange nordlysfotografer rundt omkring, sier Hansen.

Han har merket seg at utviklingen har skutt fart de tre siste årene.

– Solformørkelser og måneformørkelser har fått enorm mediedekning de siste årene. Før var det bare en liten notis i avisen. Dette samme har egentlig skjedd med nordlyset, sier han.

Gir Lumley «skylda»

Årsakene til at interessen har skutt fart kan være mange, tror Hansen.

Men en BBC-dokumentar fra 2008 er kanskje den fremste årsaken, mener han.

Den 62 år gamle britiske superstjernen Joanna Lumley reiste gjennom hele Nord-Norge i jakten på nordlys. I dokumentaren blir for øvrig Truls Lynne Hansen intervjuet.

– Det tok i grunnen av etter den filmen med Joanna Lumley. Det sparket i gang noe. Før tok folk nordlyset for gitt, det gjør de virkelig ikke lenger, sier nordlyseksperten.

– Eksperimenter!

Benny Høynes har drevet med nordlysfotografering i halvannet år. Og det er ikke så komplisert å fotografere nordlyset som man kanskje skulle tro.

– Jeg lærte mye på kort tid. Du må bare eksperimentere og prøve deg fram på de manuelle innstillingene på kameraet. Det ligger også mange instruksjonsvideoer på You Tube, sier fotografen.

Nå håper han på en god nordlysesong.

– Jeg håper den blir bedre enn fjorårets. Da var det bare sånn passe, sier nordlysjeger Benny Høynes fra Sortland til NRK.no.