Hopp til innhold

Avisredaktør kaller nordlendingene landeveisrøvere

Rogalendingene er fortsatt bitre for at Nordland og Bodø fikk det nye hovedkvarteret for Forsvaret. Nå raser de over at fylkestinget i Nordland vil ha Petroleumstilsynet.

Kong Harald på Reitan i dag

STORSTILT ÅPNING: Denne uka åpnet kong Harald Forsvarets nye operative hovedkvarter på Reitan. Det faller siddisene tungt for brystet.

Foto: Tom Melby / Avisa Nordland

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«To dager etter åpningen av operasjonssenteret i Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, sender nordlendingene ut nye varsler om at de er på vei til Stavanger for å røve. Sist gang fikk de med seg daværende Fellesoperativt hovedvarter (FOHK), denne gangen er nordlendingene på jakt etter Petroleumstilsynet (Ptil)», skriver redaktøren i Rogalands Avis.

Petroleumsmeldingen

Kravet fra fylkestinget i Nordland kommer ifølge Aftenbladet som et innspill til den nye petroleumsmeldingen.

Det forundrer oss at fylkespolitikerne i Nordland er så opptatt av å lese Gule Sider for Stavanger på jakt etter et begrenset antall statlige arbeidsplasser

Leder i Rogalands Avis

– Å flytte tilsynet til en av de nordnorske byene henger ikke på greip, men det samme sa Stavanger-regionens politikere om flyttingen av FOHK også. Plutselig var det for sent. I forsvarssaken viste det seg at rasjonelle argumenter som samlokaliseringen med Joint Warfare Centre og fordelene ved å ha en norsk Nato-base, ikke var så viktige likevel, heter det i lederen.

Ikke i mot utflytting

Rogalands Avis
Foto: Faksimile fra Rogalands Avis

Avisens redaktør understreker at det ikke er utflytting direktorater og sentrale kontorer ut av hovedstaden de er i mot.

– Å flytte høyutdannet arbeidskraft ut i landet er god distriktspolitikk. Men det er ingen logikk – distriktspolitisk eller næringspolitisk – i å flytte fagmiljøer nordover fordi nordlendingene er norgesmestre i lobbyvirksomhet, eller fordi også Petroleumstilsynet kan få plass under Jonas Gahr Støres nordområdekonsept. Å bruke et tilsyn som et kort i spillet om oljeutvinning i Lofoten, fortjener ikke engang betegnelsen politisk hestehandel. Det er gambling, heter det i lederen.

Leser de Gule Sider på jakt etter arbeidsplasser

Avisens leder argumenterer med at det er brukt flere tiår på å bygge opp et kompetansemiljø for olje og gass i Stavanger.

– Her inngår statlig virksomhet som Oljedirektoratet, Petoro og Petroleumstilsynet, i tillegg til oljeselskapene og forskningsmiljøene. Den faglig sterke klyngen her i byen er selvsagt viktig for arbeidsplasser og skatteinntekter, men det er også et nasjonalt anliggende å ha et sterkest mulig Petroleumstilsyn nær fagmiljøene.

Lederen innser at mye av olje- og gassvirksomheten i framtiden vil skje nordpå, og at behovet for kompetent arbeidskraft vil være stort.

Bør heller hive seg i kalosjene

– Men det forundrer oss at fylkespolitikerne i Nordland er så opptatt av å lese Gule Sider for Stavanger på jakt etter et begrenset antall statlige arbeidsplasser.

Bør de ikke heller hive seg i kalosjene og sørge for tilrettelegging for energiselskaper som vil jobbe på sokkelen i Nord-Norge? For regionens politikere – enten de er i kommunestyrer, fylkestinget eller Stortinget – bør erfaringen fra FOHK være så langt framme i pannebrasken at det umiddelbart må tas grep før energimiljøet i Stavanger parteres og flyttes ut.

Hva mener du? Bare syting, eller er nordlendingene verdensmestere i lobbyvirksomhet? Si din mening her.