– Nordlendingen er litt for glad i å være lønnsmottaker

– Nordlendingen er mer glad i å ta imot lønningsposen enn å være sin egen herre, sier Innovasjon Norge-topp.

Karsten Nestvold, Innovasjon Norge

– Vi er ikke så flinke til å starte opp nye ting, sier direktør i Innovasjon Norge i Nordland, Karsten Nestvold.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Næringslivet i Nordland er best rustet i landet til å takle kutt i oljeindustrien.

– Nordland er ikke avhengig av oljeindustrien for å skape ny vekst. Vi har et fantastisk utgangspunkt med eksportrekorder som knuser alle. Om et til to år er vi landets største eksportfylke, sier direktør Karsten Nestvold i Innovasjon Norge i Nordland, som i dag holdt sin innovasjonstale for 120 næringslivsfolk og politikere i Bodø.

Men på et annet område – nemlig å skape seg sin egen arbeidsplass – scorer ikke nordlendingene like høyt, ifølge Innovasjon Norge.

Trenger gründere

– Vi er ikke så flinke til å starte opp nye ting. Den største utfordringen for Nordland er å fortsette den positive utviklingen. Men da må ha flere gründere – folk som er villige til å satse på drømmen sin, sier direktør Karsten Nestvold i Innovasjon Norge i Nordland.

Han etterlyser folk som er villige til å bringe fram en ide eller tanke fra kjøkkenbenken til å bli et industriprodukt.

Mitt ønske for de neste to-tre årene er vi får et mylder av gründere som starter opp ny virksomhet.

Stille siden laks og solcelle

Laks

Næringslivet i Nordland har så mange bein å stå på at vi er best rustet i landet til å takle kutt i oljeindustrien.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Ifølge Nestvold begynner det å bli noen år siden nordlendingene scoret høyt på gründer-statistikken.

Vi hadde på lakseoppdretterne. Men det begynner å bli noen år siden. Solcelleindustrien tok sjansen for 10–12 år siden. Vi skulle hatt noen nye nå, sier Nestvold.

– Ikke bare Nordland

Direktør Rodin Lie for IKT og digitalisering i Innovasjon Norge minner om at det er ikke bare Nordland som sliter med manglende gründere.

– Vi trenger in mobilisering i hele landet for å få økt verdiskapningen. Vi må skape mer små bedrifter med vekstambisjoner og bidra til at de store selskapene kan fornye seg og være lokomotiver for verdiskapning.

Og i framtiden må vi belage oss på å bli mindre avhengig av olje.

For Nordlands sin del er ikke oljealderen over. Det er bare snakk om stopp i veksten. Oljeindustrien vil vi ha med oss i Nordland i mange år framover. Men vi må satse hvor vi har fordeler og det er innenfor reiseliv, marin sektor og leverandørindustrien. Den industrien som bruker bærekraftig energikilder

Og han har et klart råd til deg som går med en gründer i magen.

Kom til Innovasjon Norge og presenter ideen din. Dersom det er det minste fnugg av mulighet for å få til noe, vil de få en liten pott penger for å sjekke i markedet om noen er villig til å kjøpe produktet, sier Karsten Nestvold.