NRK Meny
Normal

– Naturlig at ei fødende ku går til angrep

Forsker mener kyrnes sterke morsinstinkt kan forklare hvorfor ei ku gikk til angrep på ei eldre kvinne.

Kyr

Ei eldre kvinne i Rødøy døde fredag kveld etter å ha blitt angrepet av ei ku.

Foto: Yngve Brox Guldbjørsen

– Man kan si at det er naturlig at den går til angrep fordi den vil forsvare seg og kalven sin. Problemet er at de er så store og sterke at dermed kan få et så tragisk utfall som i denne saken, sier forsker Kristian Ellingsen-Dalskau ved Veterinærinstituttet.

Han har forsket på kyrs adferd, og understreker at han snakker generelt.

Skal obduseres

Det var fredag kveld ei 80 år gammel kvinne i Rødøy skulle hjelpe ei kalvende ku. Kua gikk til angrep på kvinnen. Hun døde på sykehuset samme kveld. Mannen hennes, som forsøkte å hjelpe henne, ligger lettere skadet på Helgelandssykehuset i Mo i Rana etter at han også ble angrepet av kua.

Den avdøde kvinnen skal obduseres. Før det vil ikke politiet konkludere med at det var kua som drepte henne.

Ellingsen-Dalskau mener det faktum at det var ung kvige som var førstegangsfødende kan være en medvirkende årsak til at den gikk til angrep.

– Kviger eller førstegangsfødende kyr kan være mer usikre fordi de ikke har vært gjennom en kalving før. En kvige har ikke blitt håndtert så mye av mennesker som ei melkeku har blitt. Ei melkeku har hatt mer kontakt med mennesker, mens ei kvige har gått på beite, sier han.

– Mer aggressive i andre land

Kua som gikk til angrep skal nå avlives, har bonden som eier den bestemt.

– Jeg har konkludert med at dette er det riktige og jeg synes det er greit at folk i nærheten får vite det, sier bonden.

Han opplyser at kua aldri har gått til angrep på folk tidligere.

Over 90 prosent av kyrne i Norge tilhører rasen «Norsk rødt fe». Både denne og de øvrige rasene vi har, har blitt avlet opp til å ha et godt lynne, ifølge forskeren.

– Våre kyr er vanligvis rolige og fine. I varmere land finner vi kyr som er kjent for å være av en mer aggressiv rase. De har lengre ører og mer hud, opplyser Ellingsen-Dalskau.

Forskeren mener denne saken viser hvor viktig det er å være forsiktig overfor kyr med kalver.

– Kyr med kalver bør man holde seg unna. Spesielt hvis man ikke kjenner dem eller deres adferd. For de kan bli aggressive, sier han.