– Naturlig å diskutere direktørens stilling

Alles rolle i operasjonsskandalen bør diskuteres, mener direktør Lars Vorland i Helse Nord.

Helse Nord-topp Lars Vorland før styremøtet

SKAL DISKUTERE OPERASJONSSKANDALEN: Administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord før styremøtet mandag.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Helsetoppene i Helse Nord sitter i ekstraordinært møte etter avsløringene om feiloperasjoner ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Styret i Helse Nord skal blant annet vurdere om de nå skal få noen utenfra til å gjennomgå sykehusets interne kontrollrutiner. De vil også be sykehuset om å starte en intern gransking av rutinene.

To kirurger ved sykehuset utførte kreftoperasjoner de ikke hadde lov til på friske pasienter. Statens helsetilsyn gransker nå omstendighetene rundt 16 operasjoner ved sykehuset og politiet har satt igang etterforsking av to av de utenlandske legene ved Nordlandssykehuset.

Men verken dette eller klinikksjefens avgang mandag er tema for dagens møte.

Direktørens stilling

– For øyeblikket jobber vi med å se på hvordan vi kan sikre systemet framover, sier Vorland.

Vil flere hoder rulle etter denne skandalen?

– Det er det styret i Nordlandssykehuset som skal avgjøre, ikke Helse Nord. Det er helt naturlig at styret diskuterer alle rolle i dette, også direktørens, sier han.

– Bør bli sittende

Styremøte Helse Nord

Styret i Helse Nord vil be om intern gransking av rutinene ved sykehuset.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Tidligere styreleder i Nordlandssykehuset Bjørn Kjensli mener direktøren ved Nordlandssykehuset bør få beholde jobben etter sykehusskandalen. Kjensli mener sykehusledelsen kunne håndtert saken bedre, men at det blir feil å sparke direktør Eivind Solheim.

– Jeg synes ikke det løser noen av problemene eller utfordringene Nordlandssykehuset har. Jeg tror heller ikke pasientene vil være tjent med at en mann med lang erfaring og er sikkerheten for kontinuitet i ledelsen ved sykehuset. Å skifte direktør for å få tilliten tibake, er litt sånn privat sektor-tankegang, mener Kjensli.