Beredskapskuttene: – Jeg kunne stått her med ett barn for lite

Flere frykter liv kan gå tapt hvis det kuttes i akuttberedskapen. – Veier og flyplass var stengt. I Narvik ble avgjørende beslutninger tatt slik at sønnen min ble stabilisert, forteller Eva Vassdal Sørensen.

Eva Vassdal Sørensen

– Jeg kan ikke forstå hvordan noen kan vurdere å nedgradere akuttberedskapen, sier Eva Vassdal Sørensen.

Foto: Nils Mehren / NRK

– At han lever i beste velgående og er frisk og rask, har Narvik sykehus bidratt til, sier mamma Eva Vassdal Sørensen til NRK.

I forslaget til Nasjonal helse- og sykehusplan legges det opp til at bare de største sykehusene skal ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap. Det vekker reaksjoner.

– Jeg vet jeg kunne stått her i dag og hatt ett barn for lite. Jeg kan ikke forstå hvordan noen kan vurdere å nedgradere akuttberedskapen. De risikerer andres liv, sier Sørensen, som nå har skrevet brev til helseministeren.

– Kan ende opp med to sykehus i Nordland

Eva Vassdal Sørensen og sønnen

Eva Vassdal Sørensen og sønnen som fikk hjelp av Narvik sykehus.

Foto: Nils Mehren / NRK
Geir-Ketil Hansen

Geir-Ketil Hansen mener Høie legger opp til sentralisering av lokalsykehusfunksjoner.

Foto: Nils Mehren / NRK

En av reaksjonene på kuttplanene er den store sykehusalliansen som ble dannet i Narvik denne uka, og i sosiale medier og på t-skjorter brukes en bloddråpe som symbol.

Sykehuset i Narvik har døgnkontinuerlig akuttberedskap, men flere frykter for innholdet i helseministerens nasjonale helse- og sykehusplan som legges fram for Stortinget til høsten.

– Helseministeren legger opp til en storstilt sentralisering av lokalsykehusfunksjonene i landet, sier ordførerkandidat for SV i Narvik, Geir-Ketil Hansen til NRK.

Hansen viser til at Bent Høie i sin sykehustale i år, understreket at for å ha et fullverdig lokalsykehus trengs det et pasientgrunnlag på mellom 60.000 og 80.000.

– Legger du det til grunn i Nordland, sitter vi igjen med to fullverdige lokalsykehus, sier Hansen.

Høie: – Jeg vil beholde de gode sykehusene

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier han vil ta vare på de gode, desentraliserte sykehusene.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Helse- og sosialminister Bent Høie sier til NRK at ingen konklusjoner er trukket.

– Jeg ser at noen påstår at jeg skal legge ned halvparten av akuttsykehusene i Norge. Det er feil. Jeg vil utvikle en modell for nasjonal helse- og sykehusplan hvor man finner modeller som ivaretar og sikrer gode, desentraliserte akuttfunksjoner på sykehusene.

Men sykehusaksjonen i Narvik vil kjempe videre. Eva Vassdal Sørensen erfarte selv hvor viktig tiden var da sønnen hadde store blødninger som ikke lot seg stoppe.

– Det snødde, det var uvær, fjelloverganger og flyplassen var stengt. Og det vi møtte på Narvik sykehus var et akutt-team med en anestesilege i spissen som stabiliserte han og tok de viktige beslutningene før videre overflytting til Tromsø, avslutter Sørensen.