NRK Meny
Normal

– Når eieren og hunden gjenforenes, slår hjertene i takt

Studier viser mange positive helseeffekter ved å eie hund.

Bilder av hund sammen med menneske

Hunder kan hjelpe oss til å slappe mer av.

Foto: Mia Cobb

Tidligere forskning har vist at det å eie en hund kan bidra til både økt selvfølelse og redusert stress.

Nå antyder ny forskning at ikke bare blir pulsen vår lavere i selskap med en firebent venn, men også hundens puls blir lavere – til et punkt der hjerterytmen er mer eller mindre lik, skriver Huffington Post.

Mia Cobb, hundeforsker og co-leder av studien som ble gjennomført med støtte fra Pedigree, forteller at de forsøkte å gjenskape et case-studie eksperiment som først ble gjennomført av den amerikanske hjertespesialisten dr. Rollin McCraty.

Hundeforsker Mia Cobb

Hundeforsker Mia Cobb tror det å være rundt dyr er positivt for helsen vår.

Foto: Privat

Tidligere forskning har vist flere helsegevinster ved å eie dyr. For eksempel har dyreeiere en tendens til å trene mer, noe som selvfølgelig er gunstig for hjertet.

– I tillegg viser forskning at overlevende etter hjerteinfarkt og folk med alvorlige hjerteproblemer lever lenger når de eier hund, enn de med tilsvarende problemer som ikke har et kjæledyr, skriver Cobb i en e-post.

Brukte pulsmålere

Hundeforsker Mia Cobb

Hund og menneske danner lett et sosialt bånd. Her er Mia Cobb sammen med en av sine lodne venner.

Foto: Privat

I forsøket satte Cobb og hennes kolleger pulsmålere på tre hundeeiere og kjæledyrene deres, slik at de kunne observere hjertefrekvensen «live» under eksperimentet.

– Vi skilte dem ut av syne for hverandre, med eieren sittende foran et kamera på en sofa i et studio, før vi gjenforente dem etter rundt to minutter, forklarer Cobb.

Eierne ble oppfordret til å tilbringe tid på sofaen sammen med sin hund, som de ellers ville gjort i en normal, hverdagslig situasjon.

– Ved gjenforening kunne vi se at hjerterytmen til både hunden og eieren sank, og overraskende nok kunne vi også se en synlig sammenheng i pulsmønsteret også. Altså at de delte den samme hjerterytmen.

Bidrar til å redusere mengden stresshormoner

Professor Ruth C. Newberry ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet forteller at tidligere studier har sett på hjertefrekvens hos enten dyr eller mennesker, men ikke begge på en gang.

– Tidligere funn har vist at når båndene mellom hund og eier er sterk, så bruker de også mer tid på å se på hverandre på en vennlig måte. Dette har blitt forbundet med forhøyet oksytocin-nivåer hos både dyr og mennesker, særlig hos kvinner.

Hormonet er forbundet med velfølelse og bidrar til å redusere stress, noe som resulterer i lavere blodtrykk og hjertefrekvens.

Newberry mener det vil være naturlig å se en viss grad av synkroniserte mønstre når pulsen beveger seg fra høy til lav eller omvendt, for eksempel ved aktivitet.

– Etter en periode med atskillelse, er hilsenen mellom eier og hund vanligvis forbundet med en kort økning i hundens puls, og det er sannsynlig at hjertefrekvensen hos eieren også er noe forhøyet en kort periode.