– Når du ser skadene, får du vondt i magen

Taket har kollapset og det brenner fortsatt i Korgen sentralskole i Hemnes. Først i 03-tiden i natt fikk brannmannskapene kontroll. – Når du ser skadene, får du vondt i magen rett og slett, forteller varabrannsjefen.

Brann Korgen sentralskole.Varabrannsjef Bjørn-Erik Dambråten. forteller om store skader på skolebygg

– Skadene på skolen er omfattende. Hele taket på ungdomsskolesiden, som tilsvarer 2000 kvadratmeter, er skadet, forteller varabrannsjef Bjørn-Erik Dambråten.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Korgen sentralskole i Hemnes har fått store skader etter at det begynte å brenne i bygget i går kveld. Brannmannskaper fra flere omkringliggende brannvesen ble satt inn i slokkingsarbeidet, i tillegg til industribrannmannskaper fra Nortura.

Selv om brannvesenet var mannsterkt til stede, spredde brannen seg i takkonstruksjonen, og det tok flere timer før de hadde kontroll på flammene. Først i 03-tiden i natt fikk brannmannskapene kontroll over flammene.

– Vi vil drive etterslukking det neste døgnet, for å unngå at den blusser opp igjen, sier varabrannsjef Bjørn-Erik Dambråten til NRK.

Politiet fikk melding om ulming i bygget 18.56 søndag kveld. Men litt etter klokka 19 fikk de melding om at brannen var mer omfattende enn antatt. Skolen er den eneste i bygda og består både av en ungdoms- og en barneskole med til sammen 230 elever. Ingen personer er meldt skadd.

Omfattende skader

Nødetatene har rykket ut på melding om brann i Korgen sentralskole i Hemnes. Personer på stedet forteller om åpne flammer og kraftig røykutvikling.

VIDEO: Lars Bjerkadal.

Varabrannsjefen forteller om store skader på skolebygget:

– Skadene på skolen er omfattende. Hele taket på ungdomsskolesiden, som tilsvarer 2000 kvadratmeter, er skadet. Det ser relativt greit ut nedover i bygget, men det har rent mye vann nedover etasjene, sier Dambråten.

Han legger ikke skjul på at slokkingsarbeidet har vært vanskelig.

– Dette er en ny type brann vi ikke har vært borti tidligere. Slike takkonstruksjoner er voldsomme greier. Imidlertid har angrepet brannen fra tre sider og har hatt to kranbiler i sving i natt, og, og fikk kontroll over brannen i 03-04-tida.

Taket på ungdomsskolen er kollapset. Taket på barneskolen og administrasjonsbygningen står ennå, men det er brann- og vannskader på disse bygningene også. Til tross for omfattende skalder, håper varabrannsjefen det skal bli mulig å ta i bruk deler av skolen.

– Etter hvert må det bli mulig å ta i bruk barneskolen. Så får vi se på administrasjonsfløya. Der er det kommet inn en del vann.

Vondt i magen

Brann Korgen sentralskole

Skolen er den eneste i bygda og består både av en ungdoms- og en barneskole med til sammen 230 elever. Nå starter jakten på midlertidige lokaler.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

For naboer og beboere i Korgen var det tungt å se hvordan brannen har herjet med skolen i natt.

– I natt mens det sto på er du et eget modus. Men når du kommer hit etterpå i dagslys og ser hvor omfattende skadene er, får du vondt i magen, rett og slett, sier varabrannsjefen.

Politiet fikk melding om ulming i bygget 18.56 søndag kveld. Men litt over 19 fikk de melding om at brannen var mer omfattende enn antatt.

Skolen er den eneste i bygda og består både av en ungdoms- og en barneskole med til sammen 230 elever. Ingen personer er meldt skadd.

– Trist

Det var en tilfeldig forbipasserende som oppdaget og meldte fra etter å ha sett røyk sive ut fra taket på skolen. Politiet sendte flere patruljer til stedet. Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha vært til stede eller vitne til hva som kan ha forårsaket brannen.

Ingen undervisning

Hemnes kommune har tre skoler, og Korgen sentralskole er den største. Skolen jobber med å finne alternative undervisningslokaler.

– Det er en liten kommune, så det er ikke så lett. Selv om det ikke blir undervisning i morgen, har vi forhåpentligvis funnet løsninger for undervisningssituasjonen framover, sier rektor Geir Åge Helgå.

Til NRK opplyste innsatsleder Hogne Rosø søndag kveld at politiet har opplysninger som viser at det kan være en «elektrisk årsak» til brannen, men at de må komme tilbake til spørsmålet om hvordan brannen startet.

Brannskader på Korgen sentralskole

Taket har kollapset og de er store materielle skader på skolebygget.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK