Hopp til innhold

Statoil: – Nå kommer Aasta Hansteen-jobbene

Statoil lover at Aasta Hansteen-utbyggingen utenfor Nordland vil skape ringvirkninger i nord, sier Statoil-direktør Torolf Christensen.

Torolf Christensen direktør for Aasta hansteen utbygingen

– Vi har satt oss som målsetting å forplikte oss til å skape ringvirkninger til en verdi på 450 millioner kroner, sier direktør for Aasta Hansteen -Feltutbygging, Torolf Christensen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Mange ble skuffet da oljeselskapet bestemte at Aasta Hansteenriggen skulle settes sammen på Vestlandet, og ikke Sandnessjøen. Men Statoil direktør Torolf Christensen sier at utbyggingen har gitt jobb til 200 personer på Helgeland, og det vil skape flere arbeidsplasser i fremtida.

30 års levetid

– Den første plattformen i området må vi bygge slik at den kan ta nye funn senere. Når man har en installasjon i et område vil det trigge større interesse for letevirksomhet. Levetiden for Hansteen-plattformen skal være 30 år. Vi har som målsetting at den skal være i drift i de 30 årene med gass og olje fra ulike funn i området. Det genererer selvsagt mange oppdrag for nordnorsk industri, sier Christensen til NRK.no.

Verdt 30 milliarder

Plattform på Aasta Hansteen-feltet

Den nye Spar-plattformen på Aasta Hansteen-feltet vil være den første på den norske kontinentalsokkelen. Rådhuset i Oslo blir ganske stusslig i forhold.

Foto: Aker Solutions

Aasta Hansteen er et gass- og kondensatfelt 140 km nord for Norne og vel 300 km vest for Bodø, og ble funnet i 1997. Det forventes å starte produksjon i 3. kvartal 2017. Investeringene i Aasta Hansteen-feltet er anslått til 30,1 milliarder kroner.

Torsdag møtte Statoil en samlet leverandørindustri på Helgeland til et møte i Mo i Rana. Her er de mest konkrete eksemplene på oppdrag som har gått til lokale bedrifter nå det gjelder utbygginga av Aasta Hansteen-feltet.

– Bare i startgropa

Sugeankre fra Momek, som skal holde den nye plattformen på plass, og Wascos nye rørfabrikk, som skal levere ør til rørledninga Polarled trekkes frem som gode eksempler på at det også blir lokale ringvirkninger av slike utbygginger. Men ifølge Christensen står nordnorsk næringsliv bare i startgropa for hva som vil komme.

– Vi har satt oss som målsetting å forplikte oss til å skape ringvirkninger til en verdi på 450 millioner kroner. Vi har passert halvveis dit. Vi ligger foran skjemaet, og kommer til å jobbe for å få til enda mer, sier direktør for Aasta Hansteen -Feltutbygging, Torolf Christensen.