Hopp til innhold

– Miljøpartiet kan være tjent med et blått samarbeid i Bodø

Mens MDG ser ut til å gå mot venstresiden i norsk politikk i store byer som Oslo og Bergen, kan de i Bodø ende med å berge den sittende Høyre-ordføreren.

Ida Pinnerød og Håkon Andreas Møller

Ordførerkandidat Ida Pinnerød (Ap) har i dag diskutert et mulig samarbeid med 1.-kandidat for MDG i Bodø, Håkon Andreas Møller.

Foto: Vilde Bratland Erikstad/NRK

Valglogo
Ole Hjartøy utveksler telefonnummer med MDG

Bodø-ordfører Ole-Henrik Hjartøy utveksler telefonnummer med lederen for MDG i Bodø og 3. kandidat på lista, Egil Johan Mathisen.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Det er dagen-derpå i fylkeshovedstaden Bodø. Høyre har gjort et brakvalg, med det nest beste resultatet noensinne. Men fremdeles er det uklart hvorvidt Ole-Henrik Hjartøy får fortsette som ordfører.

For mens Frp har gjort et svært dårlig valg, og bare får fire mandater i det nye bystyret, får KrF én. Såfremt Venstre er med på laget har Hjartøy 19 mandater i kampen om ordførerjobben og makta i byen.

På den andre siden har Ap 12 mandater, mens Rødt øker fra tre til fire. SV holder seg på status quo med to mandater. Senterpartiet velger etter all sannsynlighet å støtte den røde blokken med sitt ene mandat og dermed har ordførerkandidat Ida Pinnerød 19 mandater – like mange som Hjartøy.

– Avhengig av å kunne vise til et blått samarbeid

Lars Nehru Sand

NRKs politiske kommentator, Lars Nehru Sand.

Dermed er det MDG som avgjør slaget om ordførervervet med sitt ene mandat.

Politisk kommentator Lars Nehru Sand i NRK tror Miljøpartiet sentralt vil være fornøyd hvis MDG i Bodø inngår samarbeid med de borgerlige, slik at partiet også har et blått samarbeid å vise til.

– Det har betydning for hvordan velgerne vil se på Miljøpartiet og hvor blokkuavhengige de faktisk er. De er nok avhengig av å kunne vise til et blått samarbeid, og akkurat det er halmstrået til Høyre og Frp, som har styrt i Bodø.

– Spennende

Sand forteller at MDG har 230 innvalgte kommunestyrerepresentanter over hele landet. De går fram med 212 – fra dagens 18, og markerer seg dermed som et landsdekkende parti.

Hvem som blir ordfører i Bodø, har ikke Sand en klar mening om.

– Bodø blir nok kanskje de forhandlingene som det blir mest spennende å følge, nettopp fordi det er så jevnt.

– Hva vil være viktig for MDG i forhandlingene?

– Å få mest mulig politisk gjennomslag for sakene sine. For dem er nok det viktigere enn hvem som blir ordfører eller varaordfører.

– Fremdeles på et tidlig stadie

Håkon Andreas Møller

Håkon Andreas Møller, snart bystyrerepresentant for MDG i Bodø.

Foto: Privat

Miljøpartiet, som for første gang blir representert i bystyret, vil foreløpig ikke si hvilken blokk de vil støtte, men 1.-kandidat Håkon Andreas Møller bekrefter at de allerede er i gang med å sondere terrenget.

– I morges var vi i møte med Sp og venstresida, og vi vil fortsette dialogen med begge sider det neste døgnet. Men vi er foreløpig på et tidlig stadie, sier Møller til NRK.

På spørsmål om hva som er viktig for MDG i forhandlingene, forteller Møller at de har stilt fire hovedkrav. Kravene går på samferdsel, jordvern, forbruksreduksjon og ny klimaplan for kommunen.

– Per nå er det en del midler som går til lavere bomsatser og nye veiprosjekter. For oss vil det være en seier å få reforhandlet dette, slik at vi får kortet ned lista over nedprioriterte tiltak for myke trafikanter.

Ida Pinnerød (Ap) og Ole Hjartøy (H) under valgnatta i Bodø

Ida Pinnerød (Ap) og Ole Hjartøy (H) kjemper om gunsten til MDG og Sp. Her fotografert under valgnatta i Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK