Hopp til innhold

Barna døde av overdose: – Metadon og Subutex er aktiv dødshjelp

Åtte unge mennesker har dødd av overdose i Mosjøen på halvannet år. Fire av dem fikk metadonbehandling. – Metadon og Subutex er aktiv dødshjelp, mener Per Dag Nygaard og Viola Dahlmo.

Created by InfoDispatcher

MYE SORG: Per Dag Nygaard mistet begge sønnene sine i overdose. Hver dag tenner han et lys for å minnes guttene.

Et lys tennes for å minnes to sønner. Andreas ble 23, og Espen 37. Begge døde av overdose. For en far er savnet stort.

– Jeg brenner lys hver dag. Så det har gått noen lys, sier Per Dag Nygaard til NRK.no.

I narkomiljøet i Mosjøen, har åtte narkomane mistet livet i løpt av ett og ett halvt år. Fire av dem mens de var under legeassistert rehabilitering (LAR). Flere av foreldrene mener at LAR-behandlingen tok livet av barna deres.

– Dette er statsdop på resept, og mye billigere for samfunnet enn skikkelige tilbud om behandling mener de.

– Noe er veldig feil

Åtte døde av overdosedødsfall i Mosjøen

I narkomiljøet i Mosjøen, har åtte narkomane mistet livet i løpt av ett og ett halvt år. Anders og Espen Nygaard er to av dem.

Foto: Frank Nygård / NRK

I oktober i fjor tok Espen Nygaard sitt eget liv. Selv om han var under behandling av det statlige hjelpeapparatet, fant han ikke livet verdt å leve.

– Det er noe som er feil i behandlingen når resultatet blir at flere mennesker velger å avslutte livet sitt, sier

Av de åtte var det fire som var underlagt legemiddelassistert rehabilitering, forkortet til LAR. Behandlingen består i at pasienten hver dag får metadon, eller Subutex for å erstatte et rusmisbruk.

Skylder på LAR

Ifølge et brev Espen etterlot seg gir han LAR skylda for at han valgte å ta sitt eget liv, fordi de nektet han en angstdempende medisin.

– Han skriver at LAR tok avgjørelsen for meg. LAR ga meg verktøyet. Det vil si at han samlet sammen metadon slik at han skulle være sikker på å gjøre det slutt. «Hipp hurra for det norske helsevesenet», avslutter han brevet med, ifølge faren.

Ved LAR i Tromsø innrømmer de at antallet dødsfall blant narkomane i Mosjøen er høye.

– I Mosjøen har vi hatt ei uheldig utvikling. Vi har mistet fire pasienter på to år. Vi ønsker å finne ut hva som har skjedd. Men vi jobber med ei pasientgruppe som lever med høy risiko for eget liv, sier Jorun Lorentsen som er seksjonsleder ruspoliklinikken ved UNN HF.

– Mistet interessen for å leve

Viola Dahlmo

Viola Dahlmo er ofte på kirkegården for å minnes sin datter Maria Louise.

Foto: Frank Nygård / NRK

Maria Louise var så vidt fylt 33 år, og var under behandling hos LAR, da hun valgte å ta sitt eget liv.

– Hun mistet gradvis interessen for alt rundt seg. Hun hadde ingen andre tilbud utenom å få en daglig dose, forteller moren Viola Dahlmo.

 Jorun Lorentsen, seksjonsleder ruspoliklinikken ved UNN HF

Jorun Lorentsen, seksjonsleder ruspoliklinikken ved UNN HF.

Begge foreldrene er meget kritiske til den behandlinga som barna deres fikk. De mener LAR fokuserer for mye på legemidler, og for lite på rehabilitering.

– De som har gått på LAR har mistet håpet. Metadon og Subutex er aktiv dødshjelp. Tilbudet innebærer ikke rehabilitering, sier Dahlmo.

Viola Dahlmo bærer med seg minnene om de åtte narkomane som døde i Mosjøen i løpet av ett og ett halvt år. Hun vil aldri glemme.

550 pasienter

I Nord-Norge er i dag vel 550 personer under behandling hos LAR. Ledelsen mener at de sammen med kommunene er blitt mye bedre til å gi et tilbud til rusmisbrukerne.

– Det er veldig mange kommuner som gjør en kjempejobb med å legge til rette for et tilbud. Men noen kommuner strever fordi de ikke har nok penger eller ikke får nok penger, sier Jorunn Lorentsen til NRK.no.

Hun sier det er utfordrende å jobbe med denne pasientgruppen.

– Det er viktig at de blir aktivisert gjennom dagtilbud eller hjelp til å få jobb.

De som sitter tilbake håper deres historie kan være med å redde liv.

– Jeg får ikke sønnene mine tilbake. Men kan min historie bidra til å skape debatt, er det ingenting som er bedre enn det, sier Per Dag Nygaard.

Per Dag Nygaard, Mosjøen

– Jeg får ikke sønnene mine tilbake. Men kan min historie bidra til å skape debatt, er det ingenting som er bedre enn det, sier Per Dag Nygaard.

Foto: Frank Nygård / NRK

Fagsjef ved rus- og psykiatritjenesten i Vefsn kommune May Anne Brand at det er vanskelig å følge opp den enkelte rusmisbrukeren.

– Det er vanskelig å svare på om ei tettere oppfølgning av disse kunne ha berget livene deres. Det eneste vi kan gjøre er å følge med de enkelte brukerne, lager mer individuelle opplegg og mer målrettet bruk av tjenesten, sier Brand til NRK.no.