– Merkelig at PST ekskluderer Nord-Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det ville vært en overreaksjon å sende mulla Krekar til Nord-Norge. Det synes Jan Arild Ellingsen (Frp) i Justiskomiteen på Stortinget er rart.

Mulla Krekar i retten

I RETTEN: I dag kjempet landets mest kjente mulla mot tvangsflytting til Kyrksæterøra i retten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen (Frp), medlem av Justiskomiteen på Stortinget.

Foto: NRK

– Dette fremstår for meg som en rar uttalelse som folk i Nord-Norge vil reagere sterkt på. Som i resten av landet har vi asylmottak også i nord. Dette fremstår for meg som en interessant og utfordrende vurdering fra PST sin side, sier Jan Arild Ellingsen (Frp), som er medlem av Justiskomiteen på Stortinget.

Som NRK fortalte tidligere i dag, mener PST det vil være «uforholdsmessig å sende Krekar til Nord-Norge da dette vil fremstå som en overreaksjon».

At PST mener det ville være å overreagere å sende mullaen til Nord-Norge, mener Ellingsen er rart.

– Jeg lurer på hva som er motivet for å si at Nord-Norge er feil. Hvis det er tilknytning til familie så betyr bare det, på samme måte som i Trøndelag, at han ikke vil treffe dem daglig. Men utover det så overrasker det meg at man sier at Nord-Norge er uegnet i denne sammenhengen.

– Overraskende

NRK har også vært i kontakt med PST, som ikke ønsker å utdype eller gi ytterligere kommentarer i forbindelse med denne saken.

Ellingsen skulle gjerne visst mer om bakgrunnen for uttalelsen.

– Jeg vet ikke hva slags grunnlag PST har brukt for å konkludere som de har gjort. Men å ekskludere Nord-Norge umiddelbart, det synes jeg er overraskende.

Ellingsen mener det ville vært like enkelt å ta vare på Krekar også nord i landet.

– Vi får håpe at de har en god grunn til å si dette, avslutter han.

Fortsatt en trussel mot rikets sikkerhet

I dag kjempet mulla Krekar mot tvangsflytting til Kyrksæterøra i retten.

I Oslo tingrett la Oslo-politiet blant annet frem en ny trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De fastslår at han fortsatt er en trussel mot rikets sikkerhet.

Krekar ankom retten i et grått antrekk og et av sine karakteristiske hodeplagg. Mullaen kom i følge med sin forsvarer, advokat Brynjar Meling.

Meling sier at han har et godt håp om utfallet av rettsbehandlingen, og at han ser fram til å få presentert sin klients syn.

– Vi ser frem til å få prøvd lovligheten av politiets pålegg om å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra. Jeg mener vi har svært gode argumenter, sier Meling.