– Meningsløst av SV-lederen

SV-lederen drar billige politiske poeng ved å bruke katastrofen i Mexicogulfen som argument for et nei til oljevirksomhet i nord.

Oljekatastrofen i Mexico-gulfen

STERK KRITIKK: SV-leder Kristin Halvorsen får kritikk fra Ap-topper i nord for å bruke oljekatastrofen i Mexico-gulfen som argument i debatten om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Det mener flere at Ap-toppene i nord etter utspillet fra SV-lederen.

Den alvorlige oljekatastrofen i Mexicogulfen som startet med en brann ombord i en plattform 20. april blir sannsynligvis den største oljekatastrofen i USAs historie hvis utslippene fortsetter.

Oljen lekker ut på 1500 meters dyp, og Kristin Halvorsen mener at dette gjør et sterkt inntrykk på folk her hjemme. Flere av de NRK Nordland har snakket med mener katastofen blir et kronargument mot oljeboring.

SV-leder Kristin Halvorsen stiller seg bak argumentene fra folk.

– Vi har så sterke argumenter i denne saken og når vi da i tillegg får vist for hele verden at selv om man har topp sikkerhetsutstyr og teknologi så kan man ikke forsikre seg mot denne typen ulykker.

– Alle vet at de områdene vi her snakker om, når det gjelder Lofoten og særlig Vesterålen, er mer sårbare, det er kortere til land og det er kaldere og vanskeligere i disse områdene. Jeg mener vi har veldig sterke argumenter i denne saken, sier Halvorsen.

– Liker det dårlig

Dette er stikk i strid med det samtlige ordførere i Lofoten og Vesterålen mener. De ønsker nemlig en konsekvensutredning velkommen, viser en ringerunde NRK Nordland har gjort.

Fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen fra Arbeiderpartiet, liker dårlig at SV-ledern bruker tragedien i Mexicogulfen for å skåre politiske poeng her hjemme.

– Jeg synes det er trist at SVs leder og kunnskapsministeren bruker denne ulykken i kampen om havområdene utenfor Nord-Norge. Jeg mener hun heller burde være eksponent for at beslutningene tas på basis av kunnskap, sier Odd Eriksen.

I Nordaførr på NRK P1 møttes stortingsrepresentant Tor Arne Strøm fra Ap og fylkesleder i Troms SV, Jan Olsen, til debatt. Strøm tok til orde for at SV-leder Kristin Halvorsen går vel langt i sin argumentasjon mot oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.

Utidig av Halvorsen

Tor Arne Strøm

BREKKSTANG: Aps Tor Arne Strøm mener det blir feil å bruke katastrofen i Mexico i den norske oljedebatten.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

– Jeg synes at SV-lederens utspill er utidig. Det at hun bruker en slik miljøkatastrofe som brekkstang i forhold til det som skal skje i Lofoten og Vesterålen synes jeg er synd. Nå er det riktignok en voldsom katastrofe som skjer, men nå har vi sagt at vi ønsker en konsekvensutredning for å øke kunnskapen, sier Strøm.

Fylkesleder i Troms SV, Jan Olsen, mener det er riktig å bruke katastrofen i Mexico-gulfen i den hjemlige debatten.

– Det er jo et resultat av oljeutvinning vi nå opplever, og vi ser nå hvor ille det faktisk kan gå. Det å påstå at dette er et skittent spill ved å vise til faktiske hendelser, kan sammenlignes med å stikke hodet i sanden, sier Olsen.

– Er dette symbolpolitikk fra SVs side?

- Nei, dette er bare tull. Konsekvensutredningen er det siste juridiske hinder for å kunne åpne for oljevirksomhet. Den kunnskapen man får ut av en slik utredning, uansett hva den viser, så kan i realiteten et politisk flertall i Stortinget åpne for oljeboring. De kan bagatellisere de faktaene som er. Jeg mener kunnskapen kan fås uten å være nødt til å ha en slik utredning, sier Olsen.

Tor Arne Strøm mener det er viktig at all kunnskap kommer opp og fram før de endelige beslutningene tas.

– Når det gjelder de negative konsekvensene så slår rapportene fast at de er betydelig overdrevet. Derfor er det viktig at vi kommer i en prosess hvor fornuften seirer slik at man gå igang med en utredning som belyser alle konsekvenser. En slik utredning er ikke ensbetydende med at det åpnes for oljeboring. Man må konkludere etter de vurderingene som er gjort på det tidspunktet, sier Strøm.

Voldsom sprengkraft

Ingen av debattantene vil være konkret i spørsmålet om denne saken kan sprenge regjeringen.

– Regjeringsspørsmålet får søringene ta seg av. Hvis SV ikke får gjennomslag for sin politikk i den grad man er fornøyd, så har man jo ingenting å gjøre i en regjering, sånn sett. Det er soleklart, sier fylkeslederen i Troms.

Tor Arne Strøm stoler på fornuften.

– Jeg har tro på at fornuften kommer til å seire i denne saken, sier Strøm.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.