Det var et sjokk for mange da det på nytt ble dokumentert Gyrodaktylus salaris på laks i Ranelva i fjor høst, bare fem år etter at den ble friskmeldt.
I oktober i fjor ble tre tonn av den kunstig fremstilte giften Rotenon pumpet inn i Ranavassdraget, noe som i tillegg til å fjerne smitten, drepte alt liv i det populære fiskeområdet. Nå skal elva rotenonbehandles for fjerde gang.
Leder i Rana Jakt og fiskeforening Steinar Høgås mener Mattilsynet ikke gjør en god jobb.
Foto: FRANK NYGÅRDLeder for Rana jeger- og fiskerforening Steinar Høgås er skeptisk til den nye rotenonbehandlinga. Han mener Mattilsynet må kartlegge smittekilden før de rotenonbehandler elva.
– Det er helt klart at Mattilsynet har gjort en dårlig jobb for å finne ut hvor parasitten kommer fra. De burde vært mer på banen når det gjelder å hindre smitten. De har en stor forbedringspotensiale.
MANGE TONN: Totalt skal denne elva tømmes mellom tre og fem tonn sjøørret og laks.
Foto: LARS-PETTER KALKENBERG / NRKHøgås er med på å ta livet av all fisken i Ranelva for fjerde gang.
I 2003 og 2004 ble det brukt flere titalls millioner kroner i et mislykket forsøk på å bli kvitt den laksedrepende parasitten Gyrodactilus Salaris.
- Les også:
- Les også:
Vet ikke hvor smitten kommer fra
Mattilsynet hadde en anelse om at smitten kunne komme fra en lokal fiskedam i nedslagsfeltet til Ranelva.
Mattilsynet skal prøve og finne smittekilden etter rotenonbendlinga på lørdag.
Foto: ØYVIND BERGE SÆBJØRNSEN / NRK– Det gjenstår å se hvor det er og hva det består av. Vi kommer til å gjøre en grundigere undersøkelse i løpet av sommeren, sa seniorrådgiver i Mattilsynet, Ivar Hellesnes, til NRK tidligere i sommer.
Men nå er det klart at søket etter smittkilden ikke kommer til å starte før etter giftaksjonen på lørdag.
Etter ti år dukket parasittenn opp igjen i elva, og ny giftbehandling må til. Og det er Mattilsynet som har ansvaret for å finne ut hvor parasitten kommer fra.
Friskmeldt i 2009
Ranaelva er sammen med Vefsna og Beiarelva et nasjonalt laksevassdrag i Nordland, som skal gi våre viktigste laksebestander en særskilt beskyttelse.
Laksebestanden i Ranaelva har tidligere vært truet av utryddelse på grunn av parasitten. Parasitten ble første gang påvist i Ranaelva i 1975, men elva ble friskmeldt i 2009 etter omfattende rotenonbehandling.
Laksen som blir angrepet av Gyrodactylus salaris blir spist levende. Noen få parasitter formerer seg til flere tusen i løpet av kort tid og lakseungene dør langsomt.