Hopp til innhold

Mattilsynet: – Matbransjen må sikre at bærene de importerer og omsetter er trygge

Mattilsynet advarer forbrukerne mot å spise importerte fryste bær. – Forbrukere har makt. Dersom etterspørselen etter norsk bær øker, må bransjen svare, sier Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Skogsbær i frysedisken

PÅ BÆRTUR: Den sunne livsstilen med smoothies, frokostblandinger og havregrøt har gjort at salget av både ferske og frosne blåbær, jordbær, bringebær og skogsbær har eksplodert i Norge.

Foto: Sigurd Steinum

For å hindre flere utbrudd av hepatitt A – smittsom leverbetennelse – anbefaler Mattilsynet at alle importerte, fryste bær kokes i ett minutt før de spises. Årsaken er at Mattilsynet mistenker at disse bærene kan være en smittekilde. Hepatitt A-viruset dør ved koking.

Det har så langt i år vært meldt om en unormal økning i antall tilfeller av hepatitt A i Norge. 19 av tilfellene skyldes ifølge Folkehelseinstituttet samme variant av viruset, og mistenkt smittekilde i dette utbruddet er importerte, fryste bær, ifølge Mattilsynet.

Nå oppfordrer Mattislynet forbrukerne til å kreve norsk bær i frysediskene.

– Det finnes norsk bær på markedet. Den koster nok litt mer enn den importerte, men den er trygg, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Hun mener den lave prisen på de importerte bærene i norske frysedisker tyder på at matvarebransjen prioriterer pris foran kvalitet når de importerer frossen bær.

– Det koster sikre at maten er trygg. Forbrukere har makt. Dersom etterspørselen etter norsk bær øker, må bransjen svare, sier Jensvoll.

Kjøper bær fra Marokko

Bærdisken på Coop

Stadig flere nordmenn går på bærtur i frysedisken istedenfor i skogen.

Foto: Sigurd Steinum

Konstituert informasjonsdirektør Kristin Paus opplyser at Coop Norge importerer hvert år store mengder bær. Årsaken er at det ikke er nok norske bær på markedet for å dekke den voksende etterspørselen.

– Vi tilbyr våre kunder så mye norske bær vi kan, men tilgangen varierer naturlig nok med årstidene. Per i dag er det ikke nok norske bær tilgjengelig til å dekke etterspørselen hele året. Ingen store norske leverandører har noe stort volum av norske bær i sitt sortiment. For å dekke våre kunders etterspørsel etter bær, er vi derfor avhengig av å importere, sier Paus til NRK.no.

Denne uka reiser Coop på kontrollbesøk hos sin jordbærleverandør i Marokko.

– Årets innhøsting begynner nå. Vi skal ut til bøndene som dyrker bærene og følge bærene gjennom hele prosessen med innfrysing og pakking hos produsenten i Marokko.

Diaré-virus

I januar måtte Coop-kjeden tilbakekalle et større parti frossen skogsbær etter funn av norovirus.

– Etter dette har vi gjennomført kontroll hos vår bærleverandør og blant annet sjekket produksjonsanlegget i Marokko. Vi krever nå at både innfrysing og pakking av jordbær foregår på dette anlegget. Tidligere foregikk pakkingen i Belgia, sier Paus.

Vil merke bæra bedre

Kristin Paus

Konstituert informasjonsdirektør Kristin Paus opplyser at Coop Norge importerer hvert år store mengder bær.

Foto: Morten Brakestad/lysbordet.no / Morten Brakestad/lysbordet.no

Etter at Mattilsynet sist uke gikk ut med en anbefaling om å koke all importert fryst bær, vil Coop-kjeden vurdere å merke posene bedre.

– På pakkene med Coop fryste bær står varedeklarasjon på flere nordiske språk. I den danske teksten er det tilføyd en setning om at bærene må varmebehandles før bruk, sier Paus.

Bakgrunnen for kokepåbudet er at myndighetene i Danmark krever dette.

– I Norge har ikke myndighetene vedtatt noen slik regel. Vårt utgangspunkt er å følge norsk regelverk, men nå som Mattilsynet har kommet med en anbefaling, vil vi raskt vurdere om vi skal få påført en tekst lik den danskene har, sier Paus.

Trekker ikke tilbake bær

Utbrudd av hepatitt A eller smittsom leverbetennelse kan skje ved person til person kontakt eller forårsakes av smitte fra forurensede matvarer. Symptomer på leverbetennelse er feber, kvalme, oppkast, magesmerter og gulsott. Vanligvis blir pasientene friske uten varig leverskade.

– Foreløpig har vi ikke fått kjennskap til at det er noen indikasjoner på at fryste bær er årsaken til sykdomstilfellene. Tilbaketrekking er dermed ikke aktuelt per nå. Vi følger imidlertid saken nøye, sier Paus.

Coop oppfordrer imidlertid sine ansatte om å viderebringe anbefalingen om koking av bær til sine kunder.