Hopp til innhold

Fotograf: – Måsen er en pryd for kysten

Måsen er et omstridt tema både i og utenfor bysentrum i disse sommertider. Men fotograf og forfatter Bjørn Erik Olsen ser mange positive sider ved den fjærkledde skapningen.

Måser koser seg med et bedre måltid.

Her får måsene middagsmat servert på sølvfat. VIDEO: Lars-Bjørn Martinsen

– Måsen er en pryd for kysten. Han rydder opp, slik at man unngår rotter og annet utyske. Det er en meget vakker fugl, sier fotograf og forfatter Bjørn Erik Olsen.

Olsen har alltid vært opptatt av måser, og lagde i fjor sin 12. bok – den gangen nettopp om den utskjelte måsen .

– Kan oppfattes som frekk og freidig

For måsen er like elsket som han er hatet, og i disse tider er fuglen et omstridt tema både i og utenfor bysentrum, forteller Olsen.

– Det er ikke alle som er like begeistret for den, spesielt når han trekker til byen for å finne mat. Det irriterer nok mange. Pluss at han er tidlig oppe og sent i seng, sier han.

Men mens andre hater måser, er det andre som elsker denne glupske og utspekulerte skapningen. Olsen tilhører sistnevnte gruppe.

– Den kan nok oppfattes som glupsk, frekk og freidig. Spesielt småmåsen er aggressiv i hekketiden fordi den vil forsvare reiret, og dette irriterer nok mange. Men jeg synes den er flott, og en viktig del av livet langs kysten.

(artikkelen fortsetter under)

Fotograf Bjørn Erik Olsen

Fotograf Bjørn Erik Olsen er fascinert av det han mener er en pryd for kysten.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Mange har navn

Olsen selv kunne ikke sett for seg en kyst uten måsen.

– Den hører hjemme her. Det er en vakker fugl å se på, spesielt når fjærdrakten er helt utvokst. I Norge har vi mange ulike måkearter, og alle er de like vakre.

Som fotograf har han også lagt merke til at måsen har en del personlighetstrekk.

– Jeg vil si at den er et sympatisk vesen, og solidarisk til flokken. Den varsler artsfrender når det er mat i sikte. Den er også veldig underholdende, og man kan komme mye nærmere inn på den enn man kan med mange andre fuglearter.

Mange individer har også navn, ifølge forfatteren.

– Mange av dyrene vender tilbake til for eksempel altaner i det ganske land, hvor huseierne gir dem navn. Per, Petter og Jakopine er vanlige navn. Man kjenner igjen dyrene på oppførselen, blant annet, og de er ofte hjemkjære.

– Ikke mat måsen

– Av og til oppstår konflikter mellom måsen og mennesker. Spesielt når måsen tar maten fra fatet til folk, sier leder i Nordland Ornitologisk Forening, Atle Ivar Olsen til NRK.no.

Ornitologen forteller at problemet egentlig bunner i at mennesker mater måsene, som igjen blir til opportunister. Når de får øye på mat, vil de ha den.

– Det er en tett kobling mellom småmåsen og folk langs kysten og det har det vært i lang tid. Mange hus har sitt eget par med småmåser som de mater.

– Hva med måsens funksjon langs kysten?

– Alle skapninger har sin funksjon og spiller en viktig rolle. Måsen rydder opp og spiser avfall som brød og fisk, sier Olsen.

(artikkelen fortsetter under)

Herr og Fru Måse

Ornitolog Atle Ivar Olsen mener måsen hører kysten til, og at det ville blitt stille om den sluttet å skrike på natterstid.

Foto: Gunn Nyborg

Liker måsen godt

Men det er det også andre dyr som gjør enda mer effektivt. Ornitologen forteller at måsen i utgangspunkt er et rovdyr som fanger fisk og annen mat selv.

– Du skjønner at måsen er omdiskutert?

– Ja, den kan være aggressiv om den har unger i nærheten, og den kan være frekk ved på ta maten fra fatet ditt. Men da er det snakk om enkeltindivider. Hvis man vil unngå det må man slutte å mate måsen, sier Olsen.

Ornitologforeningslederen fra Skogsøy utenfor Nesna i Nordland forteller at han, i likhet med fotograf Bjørn Erik Olsen, også har et godt forhold til måsen.

– Jeg liker måsen. Jeg synes måseskrik og rop er en del av sommeren spesielt. Når jeg er ved kysten og sjøen hører måsen med. Det ville vært veldig trist og stille uten måsene, avslutter Atle Ivar Olsen.

– Driter og plager

Det finnes 50 arter i måsefamilien, men i Norge hekker fiskemåse, gråmåse, hettemåse, krykkje, sildemåse og svartbak.

– Det er veldig mye ved måsen som fascinerer meg. Den slipper deg inn i sitt liv, og blir lett fortrolig med folk. Om den er ute og flyr i storm eller seiler på en bris, så er den aldri passiv. Det gjør den til et flott fotoobjekt, forteller fotograf Bjørn Erik Olsen.

– Hvorfor er den så omstridt?

– Dette er jo et tilbakevendende tema. Den driter og plager. Men jeg ser veldig mye nytte i måsen, og jeg oppfordrer folk til ikke å være redde for den. Man bør selvfølgelig ikke mate den i bysentrum, men i parker og langs kysten synes ikke jeg at det er noe problem.

– Har du vært i parken eller på stranda og lagt igjen noen matrester, så rydder måsen ofte etter deg i tillegg. Den er en berikelse og en hyggelig skapning, avslutter Olsen.