– Mange slurver med å skifte til vinterdekk

NAF mener det er et problem at mange ser seg blinde på den offisielle fristen for å skifte til vinterdekk, og ikke tar hensyn til de faktiske kjøreforholdene.

Slitte vinterdekk

Bruk av piggdekk er ikke tillatt i tiden fra og med 1. mai til og med 15. oktober i den nordligste landsdelen.

Foto: Ronny Blix

Allerede før helgen var det antydning til vinterføre på flere fjelloverganger i Nord-Norge. I går førte glatte veier til at to biler kolliderte i Sortland.

Knut Jenssen, leder i NAF Bodø og omegn

Knut Jensen i NAF Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Knut Jensen i NAF i Bodø sier vinterføret kommer som «julekvelden på kjerringa» hvert eneste år, og tror ikke 2015 blir noe unntak.

– Spør bare karosseriverkstedene. Hvert år, når snøen kommer, får de en rekke henvendelser fra folk som tror det går bra å kjøre på sommerdekk når det er glatt ute, sier Jensen til NRK.

Han tror årsaken er at vi mennesker utsetter ting lengst mulig.

– Plutselig er datoen der, og så har man ingenting klart. Det resulterer i køer overalt hvor man legger om dekk.

– Kan se bort fra datoen

Trond Harborg

Trafikksikkerhetskoordinator Trond Harborg i Statens vegvesen.

Foto: Giselle Jensen

Men selv om den offisielle datoen for skifte til vinterdekk er 15. oktober, vil trafikksikkerhets-koordinator Trond Harborg i Statens vegvesen heller at bilistene skal vurdere kjøreforholdene selv.

– I utgangspunktet er det sjåførens ansvar å sikre kjøretøyet sitt. Da må man vurdere hvordan de faktiske kjøreforholdene er der man skal kjøre. Så om det er fare for glatt føre, for eksempel over fjelloverganger, kan man se bort fra denne datoen.

Han opplever at det er en del usikkerhet rundt datoen og når man skal skifte, men mener folk flest er flinke til å bruke sunn fornuft.

– Politiet er flinke til å utøve skjønn i denne perioden. Er det glatt på veiene får du ikke bot for å kjøre på vinterdekk, selv om datoen ikke er der.

– La bilen stå

Knut Jensen i NAF påpeker at de som kjører piggfritt, fritt kan legge om i god tid, og slik avhjelpe situasjonen, slik at det ikke blir så lange køer når «alle» skal skifte dekk samtidig.

Han oppfordrer videre folk til å sjekke standarden på vinterdekkene, og få bestilt nye i god tid hvis det viser seg at de ikke holder en ny sesong.

– Bestill gjerne time hos verksted tett opp mot datoen, eller legg om selv. Og dersom det er såpeglatt en morgen, så la heller bilen stå til fordel for buss eller taxi, avslutter han.

Laster Twitter-innhold