NRK Meny
Normal

– Politiet vet ikke hvem flere av jentene er

En mannlig frilansfotograf i 30-årene er tiltalt for flere voldtekter, blant annet mot en mindreårig jente. – Politiet har ikke klart å identifisere alle de avkledde jentene på bildene som dukket opp i etterforskningen.

Statsadvokat Thor Erik Høiskar har tatt ut tiltale mot mannen.

TA KONTAKT: Statsadvokat Thor Erik Høiskar sier at flere av jentene som den voldtektstiltalte mannen har fotografert, ikke er identifisert. – Dette er jenter som er avkledd, og klart under 18 år, sier Høiskar.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det er snakk om bilder av flere jenter, både med og uten klær. Vi tror de er fra Bodø-området, men har ikke klart å identifisere dem. Derfor skulle vi gjerne ha snakket med dem. De kan sikkert sitte på informasjon som er viktig for oss, sier statsadvokat Thor Erik Høiskar i Nordland til NRK.no.

Statsadvokaten tok ut tiltale mot mannen mandag. Ifølge tiltalen er det snakk om fem voldtekter. Etter det NRK kjenner til skal flere av jentene ha blitt dopet ned i forkant. Én av jentene var under 16 år da voldtekten skal ha skjedd.

– Vi mener å kunne bevisføre at jentene var bevisstløse da mannen voldtok dem, sier Høiskar til NRK.no.

Omfattende og alvorlig

Frilansfotograf tiltalt for flere overgrep

Mannen er også tiltalt for besittelse av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. I alt skal mannen ha hatt 2800 bildefiler som blant annet viser overgrep mot barn helt ned i tre-fire årsalderen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I tillegg til overgrep er mannen også tiltalt for besittelse av 2.800 bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn helt ned i 3-4-årsalderen. Saken blir sett på som omfattende og svært alvorlig.

– Påtalemyndigheten vurderer dette som en svært alvorlig sak. Det dreier seg om unge jenter som skal ha blitt voldtatt, sier Høiskar til NRK.

Den siktede frilansfotografen i 30-årene ble pågrepet og varetektsfengslet i februar 2013. Det ble tatt beslag i mannens harddisker, foto- og datautstyr.

Det var her det dukket det opp seksualiserte bilder av unge jenter som politiets etterforskning ikke har greid å avdekke identiteten til.

– Politiet har ikke kommet i mål med denne jobben. De fleste av disse bildene viser jenter som ikke er fra Bodø-området, men det er også bilder som viser jenter fra Bodø-området, sier Høiskar til NRK.no.

Skulle ta portrettbilder

Det var i februar 2013 at mannen i 30-årene ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for en rekke forhold. NRK har tidligere snakket med en kvinne i 20-årene som har anmeldt mannen for voldtekt.

I januar for to år siden oppsøkte hun en mann som skulle ta portrettbilder av henne. Ifølge jenta endte fotograferingen i et mareritt.

– Jeg våknet seks timer senere – avkledd. Mannen viste meg bilder hvor han forgrep seg på meg, fortalte hun til NRK i 2013.

I tre år har den unge kvinnen ventet på at politiet avgjøre om anmeldelsen hennes ender med tiltale av mannen som skal ha forgrepet seg på henne.

– Det er tungt psykisk. Det føles som et nytt overgrep, sa hun den gangen.

Anmeldte mann for voldtekt – i to år har saken støvet ned hos politiet

LIVET SATT PÅ VENT: I tre år har kvinnen ventet på at politiet avgjøre om anmeldelsen hennes ender med tiltale av mannen som skal ha forgrepet seg på henne. – Det er tungt psykisk. Det føles som et nytt overgrep, sier hun.

– Har tatt for lang tid

Flere har tidligere vært kritisk til at politiet har brukt lang tid på å etterforske saken. Det har også politiet beklaget.

Statsadvokaten er ikke fornøyd med den samlede tiden som er brukt på saken.

– Jeg er fornøyd med politiets arbeid, men jeg er ikke fornøyd med at det har tatt så lang tid. Dette er en omfattende sak hvor mange personer er involvert, men likevel har det tatt lengre tid enn nødvendig, sier statsadvokat Thor Erik Høiskar.

Saken skal nå trolig opp for Salten tingrett over nyttår.

Kriminalsjef Elin Albrigtsen ved Salten politidistrikt

BESLAG: En mann i 30-årene er tiltalt for flere voldtekter, samt besittelse av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. Kriminalsjef Elin Albrigtsen ved Bodø politistasjon viser fram noe av beslaget som er gjort i saken.

Foto: Sigurd Steinum / NRK