NRK Meny
Normal

– Lofoten kan åpnes i 2014

Oljeindustriens Landsforening (OLF) mener det er fullt mulig å åpne Lofoten og Vesterålen for petroleumsvirksomhet allerede i 2014.

OLF-leder Gro Brækken

OLF-leder Gro Brækken mener også at det er mulig for regjeringen å både gjennomføre konsekvensutredning og å åpne Lofoten og Vesterålen i 2014.

Foto: Kilian Munch

På OLFs årskonferanse presenterte OLF-leder Gro Brækken det olje- og gassnæringen mener er de fire viktigste strategiske milepælene bransjen står overfor, skriver Teknisk Ukeblad.

Brækken snakket varmt for et gassrør fra Barentshavet, utforskning av delelinjeområdet og rask åpning av Lofoten og Vesterålen. Hun sier det haster med å komme i gang, og mener det er et positivt signal at olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har varslet at han vil legge fram en konsekvensutredning av disse områdene for Stortinget allerede i 2013.

– Det er på tide å få på det rene hvilke ressurser som ligger gjemt under havbunnen, sa Gro Brækken.

Tidligere i år bestemte Stortinget at tunnskapsinnhentingen skal pågå fram til valget i 2013, da konsekvensutredning, med påfølgende åpning for petroleumsvirksomhet, kommer tilbake med full tyngde.

Raskere Lofoten-åpning

Dette betyr også at det er mulig for regjeringen å både gjennomføre konsekvensutredning og å åpne Lofoten og Vesterålen i 2014.

– Kunnskapsinnhentingen som startet opp i høst, regnes å være klar på nyåret i 2013. Regjeringen kan dermed beslutte en konsekvensutredning i 2014 og åpne området for petroleumsvirksomhet samme år. Den første tildelingen kan komme allerede i 23.runde i 2015, sa hun ifølge Teknisk Ukeblad.

Har folket med seg

Freiberg

Ordfører i Hadsel Kjell-Børge Freiberg.

For Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) er dette musikk i ørene. Og han mener han har folket i Lofoten og Vesterålen med seg.

– Valgresultatet viste at partiene som kjempet for varig vern av Lofoten/Vesterålen fikk svi hardt på valgdagen, ikke minst i de 11 kommunene i Lofoten og Vesterålen. Velgerne her sa tydelig fra at de var uenige med miljøbevegelsen, sier Freiberg.

Statoil-sjef har lovet 2000 nye arbeidsplasser til regionen dersom det blir petroleumsvirksomhet. Dey tror Freiberg er realistisk.

– Bare i Hadsel har vi mellom 70 og 80 arbeidsplasser som er direkte knyttet til olje- og gassnæringen. Det gir et bilde på jobbene som kan skapes dersom vi får denne virksomheten utenfor stuedøra vår, sier ordføreren.

Han tror absolutt at det er realistisk at petroleumsvirksomheten utenfor Lofoten og Vesterålen kan komme i gang ett år etter at en konsekvensutredning er klar.

– Ja, dette er representanter fra næringa, som vet hva som er mulig å få til, sier Freuiberg til NRK.no.