NRK Meny
Normal

– Ligner mer og mer på en kald krig-konfrontasjon

100 militærfly fra ni land svever i den nordiske lufta under øvelsen Arctic Challenge Exercise. Men samtidig som NATO-allierte land øver med sine millitærfly nord i Norge, holder Russland egen øvelse med over dobbelt så mange fly i lufta.

Sweden, Finland, and Norway during military exercise

I over en uke skal fly fra ni nasjoner øve i luftrommet over Norge, Sverige og Finnland. Det er Europas største luftforsvarsøvelse i år. Men den Europeiske øvelsen blir liten, da russerne har svart med en øvelse som er dobbelt så stor.

Foto: SUSANNE LINDHOLM / TT NEWS AGENCY

Kjell Lutnes, som er tidligere sjef for Ørland hovedflystasjon og kommandør for luftstridskreftene i

Tidligere luftkommandør for Nord-Norge, Kjell Lutnes, mener Norge tar for mye hensyn til Russerne, noe som kan føre til handlingslammelse ved en eventuell innovasjon.

Foto: Einar Breivik / NRK

Russland varslet i mars at de kommer til å gjennomføre en rekke militære øvelser som svar på de NATO-allierte landenes øvelser som holdes nær grensen til russerne. Tidligere luftkommandør for Nord-Norge, Kjell Lutnes, reagerer på at slike holdninger godtas.

– Russerne kaller enhver øvelse fra vår side for en provokasjon, mens vi svarer med at deres øvelser er naturlig og at russerne har behov for dem, sier Lutnes som mener dette skaper en ubalanse hvor Norge aksepterer deres øvelser uten å reagere.

– Ligner kald krig

På kort varsel sier Russland i fra til nabolandene om store militærøvelser som inkluderer 12.000 soldater og 250 militære fly. Den tidligere luftkommandøren mener en slik øvelse raskt kan bli gjort om til en innovasjon

– Faren er at russerne etablerer en «normalsituasjon» som ikke er normal, sier Lutnes.

Han advarer mot en forsonende og imøtekommende holdning fra forsvaret, i det han ser på som en skremmende situasjon som tar mer og mer karakter av en klassisk kald krig-konfrontasjon.

– Det samme skjedde under den kalde krigen. Da unnlot Norge å fortelle om de russiske øvelsene for å ikke skremme befolkningen. Dit må vi ikke komme igjen, mener Lutnes.

Ingen maktkamp

Russland-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, tror ikke dette er en ren maktdemonstrasjon, fordi Russland holder seg unna det nordiske luftrommet.

– Man kan ikke utelukke at dette er en maktdemonstrasjon, men det virker ikke særlig sannsynlig. Russland føler seg militært utfordret på flere områder, og vil vise at de kan forsvare landet hvis de skulle bli militært utfordret.

Leder for forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar ved Norsk Utenrikspolitisk institutt, Karsten Friis, er enig i at dette ikke nødvendigvis trenger å være en maktdemonstrasjon. Han mener det er viktig å ikke overanalysere slike militærøvelser:

Man skal ikke overdrive dette, da dette er noe enhver militær styrke må gjøre jevnlig, sier Friis.

I dag starter en av Europas største militærøvelser med nærmere 100 jagerfly fra ni ulike nasjoner.