Hopp til innhold

Slik minnes letemannskapene ofrene etter Hercules-ulykken

Soldatene som deltok i redningsarbeidet i Kebnekaise i fjor, tror at det blir godt å få en avslutning etter minnestunden i dag.

Soldat ved fjellstua i Kebnekaise

Det er et år siden skvadronsjef Tobias Fredriksson lette etter Hercules-flyet «Siv» i forferdelig uvær. – Det er ikke tvil om at dette har påvirket meg, sier han.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Inne i Kebnekaise fjellstuga står fem portretter med tente lys. De fem omkomne fra Herkulesulykken er sterkt til stede i minnet i dag.

Oppe i fjellsiden er 28 soldater fra jegerbataljonen som bruker dette området som øvingsarena. I natt har de sovet i snøhuler oppe i de kalde fjellene, og nå klokka ti er de på vei til fjelltoppen hvor flyet «Siv» styrtet for ett år siden.

Stille minnestund

– Like før klokken tre, på tidspunktet for ulykken kommer vi til å ha en stille minnestund, forteller Tobias Fredriksson som er skvadronsjef ved armeens jegerbataljon i Sverige.

Tobias Fredriksson

– Man blir påvirket når man plukker opp levninger etter de omkomne, sier skvadronsjef Tobias Fredriksson.

Foto: John inge Johansen / NRK

Ni av soldatene som er oppe i fjellet nå deltok i aksjonen i 2012, og de ser frem til å få en avslutning, forteller Fredriksson.

– Vi har jo hatt minnestund tidligere i Kiruna og på fjellet, men det blir ekstra spesielt at vi tar en stille stund på fjellet på dagen da det skjedde. Dessverre er mange av de som var med blitt utkalt til Afghanistan og kan ikke delta, sier han til NRK Nordland.

Ett år etter

Vi står utenfor fjellstugan som brukes av skiturister og fjellklatrere til alle årstider.

Skutertransporten opp til stugan fra Nikaluokhta tar i overkant av førti minutter - i bitende kulde. I skutersledene sitter journalister fra svenske medier og NRK.

Sola regjerer den isblå himmelen, men det er kaldt gjennom marg og bein, til tross for gode klær. Det er vanskelig å forestille seg hvordan forholdene var her for ett år siden.

– Ja, Kebnekaisefjellet regnes som et av de mest utilgjengelige områdene i hele Sverige. Både på grunn av været som kan være veldig skiftende og på grunn av avstandene og isbreene. I dag er det minus tjue grader og sol fra skyfri himmel. Hadde det vært slikt vær i fjor, så hadde vi nok funnet flyet ganske omgående, sier Fredriksson.

Tungt psykisk

Soldatene han leder trener utelukkende på hvordan de skal overleve og gjøre en innsats i fjellet. Nå er de på samme type øvelse som de hadde i fjor. og som førte til at disse topptrente soldatene var til stede i nærheten av ulykkesområdet.

– Kan man forberede seg på slike hendelser og opplevelser, eller blir man mer menneske enn soldat når man må hente ut mennesker som er så skadde som man blir i en flykrasj?

– Vel, det har innebåret psykiske utfordringer for de fleste, sier han.

– Personlig må jeg si at man blir påvirket når man plukker opp levninger etter de omkomne, det er ikke tvil om at man påvirkes. Samtidig tror jeg at våre soldater er godt forberedt gjennom den utdanningen vi gir dem, og vi har hatt debriefingsamtaler, men det er tungt både psykisk og fysisk og jeg tror også at våre menn ikke har hatt noen negativ påvirkning av denne aksjonen, fortsetter han.

Politihelikopter Kebnekaise

Her er politiet på vei inn til minnemarkeringen på havaristedet.

Foto: John Inge Johansen / NRK