– Låten er en bønn til alle som lager værkart

Halvdan Sivertsens folkeaksjon for mer sol i Nord-Norge har resultert i en ny låt. – Låten er en hyllest til tiden vi nå går inn i, og til sommerens evige dag, sier artisten.

Halvdan Sivertsen på Keiservarden

– Etter at flere tusen mennesker støttet mitt fromme ønske på Facebook, føltes det veldig naturlig å skrive ei vise om dette. Vel, her er sangen. Har ikke laget singel på årevis. Kjempegøy, sier Halvdan Sivertsen

Foto: Martin Losvik

Halvdan Sivertsen - Sola har gått over streken

5. juni slippes låten «Sola har gått over streken».

– Det er ei lita vise. En hyllest til tiden vi nå går inn i, og til sommerens evige dag. Med en mild bønn til yr.no og alle som lager værkart, skriver den folkekjære artisten om «Sola har gått over streken».

Allerede nå kan du høre Halvdan Sivertsen nye låt her:

Folkeaksjon for mer sol i Nord-Norge

Det var under den direktesendte åpningen av kulturhuset Stormen i Bodø 15. november i fjor, at programleder Halvdan Sivertsen la fram en bønn til NRK:

Mørketida er på vei. Den har allerede kommet til Svalbard, symbolisert på værkartet som en strek med ei sol under.(...) Kan ikke vi få, på værkartet, et tilsvarende midnattssolsymbol?

Halvdan Sivertsen
Halvdan Sivertsen holder tale under åpningen av kulturhuset Stormen i Bodø

VIDEO: Se hele Halvdan Sivertsens tale under åpningen av kulturhuset Stormen i Bodø 15. november.

Solnedgang over Hadselfjorden.

Solnedgang over Hadselfjorden.

Foto: Geir Svendsen

Bønnen vakte stort engasjement og egen Facebook-gruppa Nå har sola gått over streken. Facebook-siden fikk raskt 4.500 medlemmer som hver uke legger ut vakre bilder av den nordnorske sola der den hviler rett over horisonten.

– Etter at flere tusen mennesker støttet mitt fromme ønske på Facebook, føltes det veldig naturlig å skrive ei vise om dette. Vel, her er sangen. Har ikke laget singel på årevis. Kjempegøy, skriver Halvdan Sivertsen om den nye visa.

Lunken meteorolog

John Smits

Vil ikke vise midnattssol: John Smits varsler vær for dag og ikke natt på TV.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Yr.no omtalte Facebook-siden like etter Stormen-åpningen, men da var det lite velvilje å spore blant meteorologene.

Og forklaringen på hvorfor det ikke finnes noe symbol på værkartet som viser midnattssol er følgende:

– Værkartene på TV viser værsymboler gjeldende for dagen, ikke natten. Og meg bekjent er midnattssol noe som oppleves om natten. Dersom NRK en gang skulle finne på å legge inn værkart som også viser været om natten, kunne det kanskje vært aktuelt, sier TV-meteorolog John Smits.