En mulighet for å få norsk laks inn i Russland kan være å gå gjennom Færøyene, som ikke er en del av EU, eller via Chile, som ikke er rammet av Dagens Næringsliv fredag.
, skriverAvisen har vært i kontakt med flere bransjekilder. Temaet er så ømtålig at ingen av dem ønsker å snakke offentlig om det, men de bekrefter ifølge avisen at de forventer at laks vil finne andre veier inn i Russland.
– Historien har vist at laksen alltid finner veien til markedene, sier en kilde i oppdrettsbransjen.
Også Finansavisen skriver om samme tema fredag og trekker fram Chile, der de norske storselskapene Marine Harvest og Cermaq betydelig aktivitet.
– Lite realistisk
Cermaq-sjef Jon Hindar sier at en stopp i lakseimporten fra Norge vil representere en forretningsmulighet for Cermaq gjennom selskapets virksomhet i Chile, siden landet ikke er omfattet av sanksjonene
– Det er ingen grunn til å tro at russerne slutter å spise laks, sier Hindar.
51 prosent av Cermaqs produserte volum kommer fra Chile.
Direktør for markedsadgang i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) sier imidlertid at han ikke tror norsk laks vil klare å finne veien til Russland via omveier.
– Jeg anser det som særdeles lite realistisk. Kommer det laks inn i Russland fra Chile eller Færøyene, er den produsert der, sier han til Dagens Næringsliv.
- Les også:
- Les også:
– Vil presse ned prisen
Russlands njet til norsk sjømat vil uansett presse lakseprisen ned det neste året, mener analytiker.
Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets forventer at lakseprisen i snitt vil falle fra 39 kroner til 36 kroner fra andre til tredje kvartal, skriver Finansavisen.
Samme analytiker påpeker at mellom 2.000 og 2.500 tonn med laks må finne et nytt hjem hver uke og sier i et intervju med Wall Street Journal at dette vil ha en negativ effekt på prisene på kort sikt.