– La villaksen dø ut og sats på oppdrett

– Fritidsfiske etter villaks er uansett kun for de rike og bemidlede, sier professor ved Norges Handelshøyskole.

Villaks og Rögnvaldur Hannesson

TALLKNUSER: Professor i fiskeriøkonomi Rögnvaldur Hannesson ved NHH sammenligner oppdrettsnæringa med oljeeventyret, selv om det er snakk om mindre verdier.

Foto: CAMPAGNONI Francis/Handelshøyskolen / PHOTOPQR/LA MONTAGNE

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er ganske dyrt å fange villaks. Det koster ganske mye å få fiskerettigheter i elvene. Så det er i hovedsak forbeholdt de som er vel bemidlede. Det er en sport for slike folk, sier professor Rögnvaldur Hannesson til NRK.no.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv i går skriver professoren at dersom oppdrettsnæringen går på bekostning av villaksen, og man blir nødt til å velge, så får man heller velge bort villaksen. Dessuten er det bare en sport for de rike, hevder han.

Villaksen derimot er et leketøy for de bedre bemidlete. Fiske efter villaks koster mye penger og er ytterst uproduktivt, med andre ord som skapt for overklassen for å vise at den har god tid og mye penger, som den norskamerikanske økonom Thorstein Veblen beskrev så utmerket i sin klassiker ”The Theory of the Leisure Class.” De som i første rekke tjener på denne virksomheten er noen få elveeiere som kan selge adgang til laksefiske.

Rögnvaldur Hannesson / Utdrag fra leserinnlegg i Dagens Næringsliv

– Dropp villaksen

Bakgrunnen for utspillet fra Hannesson er debatten om at oppdrettslaksen er en trussel for villaksen.

– Hvis det er slik, så burde vi kanskje stille oss spørsmål med om hva vi skal med villaksen? Hvis villaksen står i veien for oppdrettsnæringen, så må jeg si at vi må være villig til å ofre villaksen. Oppdrettsnæringen skaper store verdier og sysselsetting langs hele kysten. Det er en viktig næring, og det er en næring jeg mener det er viktig å beholde, sier Hannesson.

Direktoratet for Naturforvaltning har tidligere sagt at rømt oppdrettslaks som blander seg med ville laksebestander, på sikt vil utslette villaksen.

Oppdrettsnæringen har også hatt store problemer med å bekjempe lakselusa, og lakselusa kan også føre til svekkelse av villaksbestanden.

Les også: Luseplagen fortsetter

Sammenligner oppdrett av laks med oppdrett av kylling

Laksefiske i Ranelva i Rana

Laksefiske i Ranelva i Rana.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Men det er ikke så viktig å bevare villaksen, mener Hannesson. For å illustrere hva han mener, viser han til kylling og oppdrett av kylling.

– Kyllingen ligner nok lite på hønsene de kom i fra. Og disse oppdrettskyllingene lever jo sitt eget liv, de forplantes på en kunstig måte og kommer ikke lenge fra ville dyr. Vi trenger ikke vill laks for å drive med oppdrett av laks, like lite som vi trenger ville høns for å drive oppdrett med kylling, sier Hannesson.

Vi trenger neppe synes synd om at overklassen mister en lekestue; den finner sikkert ett eller annet tidsfordriv som i erforderlig grad fremhever dens status og frikobling fra produktivt arbeid, men vi kommer nok til å savne skandalehistoriene om laksefiske for andres regning.

Rögnvaldur Hannesson / Utdrag fra leserinnlegg i Dagens Næringsliv

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.