NRK Meny
Normal

Klar bønn fra Fred. Olsen: – La Arktis være i fred!

Skipsreder Fred. Olsen mener miljøargumentet er så viktig at næringslivet bør holde seg unna Arktis.

Fred Olsen

I dag var forretningstopper fra hele verdens samlet i Bodø under konferansen Arctic Business 2014. Der fikk de høre den 85 år gamle skipsrederens klare formaning fra talerstolen.

For polisen smelter raskere enn noen gang før, noe som gjør at det har blitt en stor interesse for å bruke havområdene til skipstrafikk mellom Europa og Asia. Det ventes en kraftig økning i trafikken gjennom nordøstpassasjen. Kjent fra skipsfart og oljeproduksjon, ville man kanskje forvente at Olsen så et stort potensiale i Arktis, men i dag ba han næringslivet om å holde seg unna områdene.

– Miljøargumentet er helt åpentbart. Hakkes isen opp, skal det mye til for at den gror sammen igjen. Folk tror den kommer sammen igjen med en gang, men det gjør den ikke, formanet Olsen.

Kritiserer politikerne

Nye områder for oljevirksomhet blir også tilgjengelige når havisen smelter. Noe som kan gi store muligheter for norsk og internasjonalt næringsliv.

– Det er ingen hast med å bygge ut i Arktis, dette er ressurser vi ikke har bruk for for øyeblikket. Dessuten er dette et område vi fortsatt har sjansen til å bevare, sier Olsen.

Til stede på konferansen var også administrerende direktør i Norges rederiforbund, Sturla Henriksen. Han mener den politiske styringen av utviklingen er for dårlig.

– Det vi ser er at det er en massiv interesse fra hele verden på det som skjer i Arktis. I dag er det slik at det ikke er noe annet regelverk for å seile i Arktis enn det er for å seile på en stille solskinnsdag i Middelhavet. Slik kan vi ikke ha det, sier Henriksen.

Sturla Henriksen

Sturla Henriksen i Norsk rederiforbund ønsker et strengere regelverk i Arktis.

Foto: Einar Breivik / NRK

Han liker dårlig den situasjonen som nå er i Arktis.

– Det kan ikke være et fritt frem for alle å gå inn i dette området og utnytte de mulighetene som er der. Dette er et område hvor miljøet er svært sårbart. Uten strenge regler vil det komme inn aktører som ikke holder tilstrekkelig høy standard og da vil miljøet bli skadelidende, spår Henriksen.

- Bør legge lokk

De 120 næringslivstoppene som var samlet i Bodø i dag, innser at de må møtes for å diskutere utviklingen lengst nord, og etablerte et eget råd for næringsliv i Arktis. Om de tar til seg signalene fra Fred. Olsen gjenstår å se.

– Vi må legge lokk på Arktis inntil videre. For å ta vare på miljøet og for å unngå oppsmeltningen som gjør at havene stiger. Stiger havene, blir ikke noen av dagens havner igjen, og da har næringslivet et problem, konstaterer Olsen.

No. dokumentarserie. Fred. Olsen er en av de mest markante og viktige næringslivsledere i Norge etter krigen. Bare 26 år gammel tok han over familiens forretningsimperium. Siden har han levd et liv preget av innovasjon og nytenking. Åtte personer som har satt spor etter seg i norsk etterkrigshistorie forteller om seg selv. (7:8)