NRK Meny
Normal

– Kritikken viser manglende erfaring med feiring av 1. mai

Stortingsrepresentant for Nordland Arbeiderparti Lisbeth Berg-Hansen kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Margunn Ebbesen i Høyre som mener kampen mot kommunereformen er misbruk av 1. mai.

Trygve Slagsvold Vedum og Lisbeth Berg Hansen i Bindal på 1. mai

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er ikke enig i kritikken fra Margunn Ebbesen.Her sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Lisbeth Berg-Hansen mener at kommunereformen i seg selv var blant årsakene til den store oppslutningen i 1-mai-toget, og at det var på sin plass å markere et standpunkt i toget i Bindal.

– Dersom Ebbesen mener det er å misbruke 1. mai, viser det bare en manglende erfaring med feiring av 1. mai. Jeg vil ha meg frabedt at Ebbesen, som ikke var til stede, beskylder meg og Arbeiderpartiet for å misbruke 1. mai, sier Berg-Hansen.

Tidligere dag gikk Ebbesen ut og sa at hun blir trist over det hun omtaler som et misbruk av 1. mai.

Det gjør meg trist at Senterpartiet misbruker 1. mai til å kjempe mot kommunereformen og snakke ned regjeringens politikk, sier hun til NRK.

– Langt over streken

Å bruke 1. mai til å fronte motstanden mot kommunereformen, synes ikke Margunn Ebbesen noe om, og mener Berg-Hansen går over streken.

– Det er en internasjonal dag, og det at Berg-Hansen mener at jeg ikke har kunnskap om 1. mai får hun svare for selv. Jeg synes det er å gå langt over streken, sier Ebbesen.

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H)

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H).

Lisbeth Berg-Hansen mener saken berører samtlige i Bindal, samt naboene i Sør-Helgeland.

– At hun reagerer på det, ja da får hun lese seg litt opp på historien, sier hun.

– Respekterer begge syn

Lisbeth Berg-Hansen var selv på plass i Bindal mandag, hvor hun beskrev sammenslåingsprosessen som «ubegripelig», men presiserer at hun respekterer både de som er for og imot.

– Det er veldig vanlig å løfte lokale saker. Når Ebbesen i tillegg påstår at det gjør at noen blir ekskludert, er det slik at i et 1. mai tog er det ofte mange paroler. Man går under den parolen man er enig i, sier hun.

Trygve Slagsvold Vedum og Lisbeth Berg Hansen i Bindal på 1. mai

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til venstre. Her sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Berg-Hansen mener oppslutningen rundt 1. mai-toget i Bindal viser at det er mange, og delte meninger om bruken av tvang i kommunesammenslåingen.

– Jeg respekterer de som mener det er fornuftig å slå sammen Bindal med trønderkommunene. Vi er også for sammenslåing så lenge det skjer frivillig, vi ser jo at det er fornuftig, men det må være av fri vilje, sier stortingsrepresentanten.

Berg-Hansen sier videre at hun også løftet frem internasjonal solidaritet, blant annet ved å snakke om de over 65 millioner mennesker som er på flukt fra krig og forfølgelse.

– Jeg brukte også en stor del av talen min til å takke våre forfedre som har kjempet fram vårt velferdssamfunn og jeg avsluttet med å si at framtida til Bindal ligger i våre hender og på våre skuldre