NRK Meny
Normal

– Kråkebollene her er blant de beste i verden

Den danske stjernekokken René Redzepi hyller råvaren fra Nordland og oppfordrer til mer bruk av det naturen har å by på.

Rene Redzepi

Rene Redzepi er verdenskjent for sine kokkekunster og restauranten hans har blitt kåret til verdens beste hele fire ganger.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

– Hva er det som kommer her? Ei lefse! Mmm.

René Redzepi får servert ei enkel krinalefse og lar seg begeistre.

– Når du spiser sånt som dette kan du smake at det ligger tradisjon bak.

Det er 12 år siden Redzepi startet det som i dag er et verdensberømt spisested - Noma. Hele fire ganger har restauranten i København blitt kåret til verdens beste av Restaurant Magazine.

I dag er han i Mosjøen under festivalen ArktiskMat for å snakke om det han brenner sterkest for:

– Mat fra den ville naturen.

– Må finne ut hva man skal bruke råvarene til

René Redzepi

Sjefen på gourmetrestauranten Noma i København, René Redzepi, er på besøk i Mosjøen for å snakke om det han kan best under matfestivalen ArktiskMat.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

Festivalen fokuserer på mat fra den arktiske regionen og årets tema er «havet». Redzepi har soleklare favoritter blant råvarene fra Nordland.

– Kråkebollene her er blant de beste jeg har smakt i hele verden. Kvaliteten på muslinger og andre skalldyr er også svært god. Blant de aller beste.

Selv kjøper han dette fra en leverandør i Steigen.

– Folk her må også finne ut av hva de skal bruke disse råvarene til. Handler det bare om eksport eller skal man forsøke å finne flere måter å bruke dem på?

Grønn kråkebolle

Sjefen ved den verdensberømte restauranten Noma mener mer av det som finnes i naturen må på matbordet. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Hartvig Christie, NIVA

– Vil ha kokker som tenker

Per Theodor Tørrisen

Per Theodor Tørrisen er arrangøren bak festivalen ArktiskMat i Mosjøen.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

Festivalarrangør Per Theodor Tørrisen er enig med Redzepi i at det den nære naturen har å by på må brukes i større grad.

– Vi har enorme ressurser her som kokker tidligere ikke har blitt opplært til å ta i bruk. Vanlige folk kjenner ikke til disse produktene som er like utenfor stuedøra vår, sier Tørrisen.

Et av målene med festivalen er å bidra til en større bevissthet rundt råvarer og hvordan de kan brukes, forteller han.

– Vi må skoleres og bevisstgjøres på hvor ting kommer fra og hvordan det produseres. Vi ønsker kokker som tenker og som kan være med å endre ting, sier Tørrisen.

– Barn må lære seg å høste fra naturen

Redzepi mener suksessen til Noma skyldes fokuset på nordiske råvarer og at deres matfilosofi er knyttet til identitet. For ham ligger det også et miljøperspektiv i bruken av det nære og han vil ha mat inn på timeplanen i barneskolen.

– Det er viktig at folk får et sterkere forhold til mat fra barnsben av. Jeg tror det vil skje en stor endring hvis vi kan få de oppvoksende generasjonene til å knytte mat til identitet og lære seg å høste fra naturen. Når folk vokser opp tett på naturen får de også mer lyst til å ta seg av den.