NRK Meny
Normal

– Konteineren fløy forbi som en isoporkasse

Fergemannskapet på MS «Røst» gjorde store øyne da en konteiner nærmest fløy forbi. – Den hadde høy fart og fløy forbi baugen, forteller Kristian Johansen.

Konteiner på havet - traff nesten fergen MS Røst

Denne konteineren fløt på havet like utenfor Svolvær.

Foto: Kristian Johansen

– Det var bare flaks at konteineren ikke traff baugen på ferga, sier Kristiansen.

Han har ingen anelse om hvor konteineren kommer fra.

– Politiet er varslet om konteineren, sier Kristiansen.

Den ytre delen av Lofoten er fremdeles isolert ettersom E10 er stengt i Flakstad, mens fergene til Bodø er innstilt. Bilferga «Røst», som trafikkerer i sambandet Svolvær-Skrova har nå søkt ly ved havn i Svolvær.

– Japanerne og tyskerne ligger til sengs

Det nordgående hurtigruteskipet «Richard With» befinner seg også ute på Vestfjorden nå, og der blåser kraftig akkurat nå.

– Bølgehøydene er på 8–10 meter, så det merker vi godt. Vi har 153 passasjerer om bord, og de fleste ligger og hviler. Mange av dem er japanere og tyskere, sier overstyrmann Jostein Johansen på MS «Richard With».

Hurtigruteskipet sløyfer Lofoten og Vesterålen og går gjennom Tjeldsundet og direkte til Harstad.

Skuelystne trosset advarsel

Created by InfoDispatcher

Bølgene slår inn mot Løpsmark i Bodø. Folk går ned i fjæra for å se. Ikke helt uten risiko. FOTO: 03030-tipser

I omtrent halvannen time, fra klokken 13, var Bodø isolert som følge av ekstremværet. Tverlandsbrua var stengt, og det var ikke veiforbindelse til byen. Halv tre i ettermiddag åpnet brua igjen, men politiet melder om at den kan stenge på kort varsel.

– Hold dere innendørs. Været tillater ikke sikring av disse på nåværende tidspunkt. Løse gjenstander som kan fly i løse luften og treffe folk, lyder oppfordringen fra politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Mens høye bølger slo inn mot Løpsmark i Bodø strømmet folk ned i fjæra for å se for å oppleve nærkontakt med bølgene.

– Det er ikke helt uten risiko, sier fotografen som filmet de skuelystne lørdag ettermiddag.

Uten telefon og strøm

45 prosent av basestasjonene til Telenor i Lofoten er nå ute av drift, og det er yttersida som er rammet. Fortsatt er flere tusen abonneneter vest i lofoten uten strøm.

Flytrafikken i Bodø lufthavn er også innstilt på grunn av uværet. Widerøes flyginger er innstilt fram til klokka 15 foreløpig, og det samme gjelder SAS' fly til og fra Oslo lørdag ettermiddag. De reisende bes følge med på Avinors nettside.

Ekstremværet herjer og politiet ber folk i Bodø og Lofoten om å ikke bevege seg utendørs.