NRK Meny
Normal

– Kommunen har vært klar over problemet med steinfyllingen

Naboene til steinfyllingen hvor en 9-åring døde har gjentatte ganger har tatt kontakt med kommunen for å advare mot en ulykke i steinfyllingen. – Vi var klar over problemet, sier ordføreren.

Ordfører Johnny Hansen (Ap) i Brønnøy

– Vi har fått henvendelser om steinbruddet, og lokalavisen har skrevet om fyllingen. Dette har ligger på et administrativt nivå, sier Brønnøy-ordfører Johnny Hansen (Ap) til NRK.no.

Foto: Ola Helness / NRK

Barn fikk stein over seg i Brønnøy

Redningsmannskaper kom fort på plass, men guttens liv sto ikke til å redde.

Foto: Bård Pedersen / Brønnøysunds avis

– Vi har fått henvendelser om steinbruddet, og lokalavisen har skrevet om fyllingen. Dette har ligget på et administrativt nivå, sier Brønnøy-ordfører Johnny Hansen (Ap) til NRK.no.

Hvorfor det ikke er gjort noe for å sikre fyllingen har ikke ordføreren noe klart svar på.

– Det får vi ta i ettertid. Jeg har ikke hatt fokus på å sette meg inn i saksbehandlingen som har foregått forut for dødsulykken. Nå er det fullt fokus på å ivareta de som er involvert i den tragiske ulykken, sier han.

Det var tirsdag ettermiddag at en ni år gammel gutt omkom etter å ha lekt på ei steinfylling noen kilometer utenfor Brønnøysund. Gutten og hans familie var på vinterferie nordpå da den fatale ulykken skjedde.

Flere naboadvarsler

Naboene sier de gjentatte ganger har tatt kontakt med kommunen for å advare mot en ulykke i steinfyllingen. Ifølge naboene har steinfyllingen stått usikret i flere år.

– Det er forferdelig. Nå har ulykken skjedd. Vi vil ettergå det som har skjedd og eventuelt ikke skjedd fra kommunens side. Når det kommer slike advarsler må de tas på alvor – uansett hva det gjelder, sier ordføreren.

Rammer hardt

Brønnøy er en liten kommune, og ordføreren sier at ulykken rammer lokalsamfunnet hardt. Johnny Hansen det er har selv ei datter på ni år.

– Jeg greier ikke å tenke meg til hvordan jeg ville reagert dersom noe liknende hadde skjedd med mine barn. Jeg har all sympati med familien.

Ulykkesstedet ble tirsdag kveld inngjerdet, og det har vært vakthold på stedet i natt.

– Deretter må vi se på hva vi skal gjøre for å sikre området permanent, sier Johnny Hansen til NRK.no.

Hjalp å få løs gutten

Jacobus Emonts, nabo varslet om farlig steinfylling i Brønnøy

Jacobus Emonts bor like ved steinfyllingen var en av de første på stedet etter at ulykken var et faktum.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Jacobus Emonts bor like ved steinfyllingen var en av de første på stedet etter at ulykken var et faktum.

– Jeg så ei jente og en voksen mann som var veldig opptatt med å forsøke å løfte vekk en stor stein. Men han hadde ingen sjanse. Da skjønte jeg at det hadde skjedd noe alvorlig.

Emonts fikk hentet et spett, og dro bort til steinfyllingen for å hjelpe.

– Ved hjelp fra en annen nabo, fikk vi løs steinen. Den var over en meter stor. Da kunne vi få gutten ut. Gutten var da bevisstløs.

Da kommer både ambulanse og politi til stedet. Men guttens liv sto ikke til å redde.

Ifølge Emonts har steinfyllingen ligget usikret i ti år.

– Har lenge fryktet en ulykke

– Jeg har forstått det slik at steinmassene skulle brukes til å planere to boligtomter ved gartneriet. Vi fikk i hvert fall nabovarsel om dette i 2003–2004. Men boligene ble aldri bygget. Vi har spurt kommunen mange ganger hva de har tenkt å gjøre for å få sikret steinfyllingen. Den er livsfarlig, og det bor flere barn i området. Det siste brevet ble sendt i august i fjor.

Ifølge Emonts svarte kommunen at de ville gå i en samtale med eieren, og at de deretter skulle få et svar.

– Men vi fikk aldri noe svar. Planen vår videre var å henvende oss til Nordland fylkeskommune. Så skjer det en dødsulykke, sier han til NRK.no.

Vil ikke uttale seg

Da NRK.no snakket med rådmannen, plan og utviklings-sjefen og saksbehandler i saken. Rådmann Pål Trælvik i Brønnøy sier til NRK at han foreløpig ikke er kjent med regelverket rundt ansvarsforhold i slike saker i detalj. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere og henviser til politiet.

Grunneier Kari Hjelle Aune opplyste til NRK.no tirsdag at de ikke har fått pålegg fra kommunen om å sikre området. De har vært i kontakt med kommunen om dette.

– Det er helt forferdelig, sier ordfører Johnny Hanssen om ulykken der en niåring omkom.

Ordfører Johnny Hansen (Ap) i Brønnøy snakker om den tragiske ulykken.