Hopp til innhold

– Klærne som brukes av oppdrettsnæringa i dag holder ofte ikke mål

SINTEF-forskere ønsker å bedre sikkerheten ved oppdrettsanleggene ved å bytte ut garderoben til de ansatte.

Forsker på klær i oppdrettsnæringa

VIL GJØRE NÆRINGA TRYGGERE: SINTEF-forsker Tore Christian Bjørsvik Storholmen mener klærne som brukes av de ansatte i oppdrettsnæringa ikke holder mål. Derfor er de i full gang med et forskningsprosjekt, som ser nærmere på forbedringspotensialet. – Vårt mål er å bidra til at næringa får en tryggere arbeidsplass, sier Storholmen. Her fra kartleggingsfasen.

Foto: SINTEF Helse

Tore Christian B. Storholmen, forsker ved SINTEF

Tore Christian Bjørsvik Storholmen, forsker og industridesigner ved SINTEF.

Foto: SINTEF Helse

– Folk som jobber i oppdrettsnæringa har ofte en krevende fysisk arbeidshverdag. Dette er en eksponert næring som jobber med vann på alle kanter, sier Tore Christian Bjørsvik Storholmen.

Han jobber som forsker og industridesigner ved Stiftelsen for industriell og teknisk forskning (SINTEF), og er i gang med et prosjekt der de ser nærmere på bekledningen for de som jobber på «mærkanten».

For arbeidsantrekket har mye å si for både trivselen og sikkerheten til de ansatte rundt omkring på oppdrettsanleggene, mener Storholmen.

– Klærne som brukes i dag, er ofte klær som er beregnet på bygg- og anleggsbransjen. De beskytter ikke alltid like godt mot vann, og mangler den bevegelsesfriheten som de ansatte trenger.

– Hvis folk fryser, og ikke har det behagelig på jobb, så er det lett å miste fokus. Gode arbeidsklær er i så måte kanskje et av de viktigste HMS-verktøyene man har, sier forskeren.

– Fornøyd

Storholmen og hans kolleger har fulgt arbeidere under ulike arbeidsforhold

– Vi har brukt mye tid på å bli kjent med næringa, forteller Tore Christian Bjørsvik Storholmen. Her fra kartleggingen.

Foto: SINTEF Helse

For å finne ut av hva de ansatte trenger, har Storholmen og hans kolleger fulgt arbeidere under ulike arbeidsoperasjoner.

– Vi har brukt mye tid på å bli kjent med næringa. Det vi ser, er at de klærne som brukes, ofte ikke holder mål - i hvert fall ikke etter noen vask.

Forskerne gikk derfor inn i en dialog med ulike oppdrettsselskap. Konseptene har blitt diskutert med firmaene underveis, og ulike prototyper har blitt testet ut i felt.

– Vi har hentet inspirasjon fra sportsbransjen, og de som driver med klatring, for å finne gode løsninger med tanke på dette med bevegelsesfrihet.

Nylig avsluttet de en prøveperiode der fire ulike anlegg har fått lov å bruke protypene over en periode på tre måneder. Tilbakemeldingene er positive, forteller Storholmen.

– De er veldig fornøyd, noe som gir oss motivasjon til å jobbe videre.

Forsker Tore Storholmen ved SINTEF tar mål av en hette

Forsker Tore Storholmen ved SINTEF tar mål av en hette under utviklingen av prototype.

Foto: SINTEF Helse

– Fortsetter inn i 2015

Initiativet til prosjektet, kommer fra bedriften Protex. De ønsket å produsere arbeidstøy for røktere i oppdrettsnæringen, forteller Storholmen.

Det vil fremdeles ta en tid før prosjektet er i mål. Forskerne sikter seg inn på en messe høsten 2015, hvor resultatene skal presenteres.

– Prosjektet fortsetter inn i 2015. Da skal vi også se på hvordan man kan legge til rette for å integrere teknologi på en god måte i klærne.

Han ser for seg en kolleksjon som passer de fleste årstider.

– Vårt mål er å bidra til at næringa får en tryggere arbeidsplass, avslutter han.

– Stiller krav

Daglig leder Eva Kristoffersen hos oppdrettsselskapet Egil Kristoffersen & Sønner AS i Nordland, forteller at de ansatte ved anlegget jobber utendørs hver dag, hele året.

Det er både vått og kaldt, noe som stiller særskilte krav til arbeidsantrekket.

Eva Kristoffersen

– Det er både vått og kaldt, noe som stiller særskilte krav til arbeidsantrekket. God bevegelighet er en viktig side av dette, medgir hun.

Hun synes prosjektet er interessant, men sier kostnadssiden vil være viktig hvis de en gang i fremtiden får tilbud om å kjøpe nye antrekk.

– Det er dessuten mange individuelle hensyn som må tas. Folk har ulike preferanser, sier hun.

– Hva er viktig for de som jobber ute?

– Klærne må ikke bli for tette eller for varme. Det kan være en utfordring, avslutter Kristoffersen.