Hopp til innhold

– Kilt er et plagg for mannfolk

Verdensmesterskapet i «Highland Games» arrangeres i helga på Bø i Andøy kommune. – Litt av ideen er at man skal kunne holde på med idrett så lenge man kan, sier president Svienung Tangstad, som selv stilte opp i kilt for anledningen.

Highland Games

SEKS ØVELSER: – Highland Games er i dag en blanding av seks norrøne og keltiske øvelser, sier Sveinung Tangstad. Her ser vi en av deltakerne i aksjon.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Highland Games

13 NASJONER: Deltakere fra hele verden deltar i helga på Highland Games på Bø.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Jeg trekkes vel ikke i retning av at mitt neste klesplagg skal være skjørt, eller kilt som de som vet hva det handler om betegner det som. Men det er unektelig litt tøft å se verdens sterkeste menn innen sine grener gå i dette plagget.

Det skotske plagget er påkrevd for å kunne delta i Highland Games. En av verdens eldste idrettsgrener, og forløperen til friidretten som vi kanskje har et mer opplyst forhold til.

Helt siden 1840 har det vært arrangert verdensmesterskap i Highland Games. I år er det første gang det arrangeres i Norge.

13 nasjoner

13 nasjoner kommer marsjerende inn på ei åkermatte på størrelse med en halv fotballbane i areal. Anført av to menn, selvfølgelig i kilt de også, som spiller kjente toner på sekkepipene sine, kommer et par hundre tilskuere i stemning.

En flaggborg settes opp langs ene langsiden av banen. Her skal det konkurreres i eldgamle idrettsgrener.

Idretten stammer fra før Kristus tid, som et keltisk svar på de greske olympiske lekene.

Sveinund Tangstad

Sveinung Tangstad, som er president for det norske Highland Games forbundet, har praktisk talt fått årets verdensmesterskap plassert rett utenfor hagegjerdet sitt på Bø i Andøy kommune.

Presidentene for det internasjonale Highland Games var her oppe i fjor og mente at det ikke fantes bedre plass å arrangere et VM i idretten enn akkurat her forteller han.

– Vi har jo tilegnet oss en arrangementskompetanse med Highland Games på et lavere nivå og vi har jo det utstyret som trengs for å arrangere et VM også.

Han har holdt på med denne idretten selv siden 1992.

– Idretten stammer fra før Kristus tid, som et keltisk svar på de greske olympiske lekene. Highland Games er i dag en blanding av seks norrøne og keltiske øvelser, sier Tangstad, som selv er kledt i kilt for anledningen.

(artikkelen fortsetter under)

Svienung Tangstad

FRA FØR KRISTUS: – Idretten stammer fra før Kristus tid, som et keltisk svar på de greske olympiske lekene. Highland Games er i dag en blanding av seks norrøne og keltiske øvelser, sier Sveinung Tangstad, president for det norske Highland Games forbundet.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Skadet seg

Egentlig skulle han selv delta, men skadet ankelen da han skulle trekke et orionfly som veide snaue 40 tonn.

– Det som er interessant er jo at det er første gang i historien det har skjedd at noen har trukket et slikt fly. Det ble neste for tungt, men er man gal nok så gjør man et forsøk på sånne ting også.

– Flyet ble litt skeivt plassert og dermed fikk jeg for stor belastning på høyre side og forstrakk en leggmuskel. Jeg trakk flyet cirka fire meter men klarte ikke å få det på vingene ler Tangstad, som åpenbart har løftet mer enn kaffekoppen de siste par tiårene.

11 nasjoner

Borte på åkeren gjør 11 nasjoner seg klar til å kappes om hvem som er sterkest i å kaste slegge med skaft.

Slegge med skaft, steinstøting og steinløfting er blant de eldste idrettene i verden. Det samme gjelder høydekast med en 25 kg tung kule fra den tiden de drev og entret borgmurer. Også tømmerstokkasting, som er en skandinavisk øvelse som skottene har tatt til seg, tautrekking, steinløfting (stone of strength) er blant øvelsene det konkurreres i.

Robert Stakston

ENESTE NORDMANN: Robert Stakston har så langt i mesterskapet hverken imponert seg selv eller publikum.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Norge har bare en deltager med i år. Robert Stakston har så langt i mesterskapet hverken imponert seg selv eller publikum. Men 22 åringen har trent bare fem måneder og har ambisjoner om å gjøre det bedre i årene som kommer.

– Det går ikke så veldig bra men jeg har heller ikke forventet det med den korte treningstiden jeg har hatt. Uansett er det er en ære å få være med å representere Norge. Jeg er fra før av Norgesmester i handbak, men det er litt stor forskjell fra det kan man si.

Robert er vant med å bli utfordra på handbak dit han kommer og gjerne på en pub eller i andre festlige anledninger der folk flest har en trang til å teste ut sin råe styrke - også her på Øksnes og i Andøy kommune.

Men det ender gjerne på samme måte, sier Stakston, som ikke uten grunn er Norgesmester.

150 atleter

– Totalt er det 150 atleter i verden på master VM nivå som møtes i Skottland i september. I Norge er det mellom 18 og 20 juniorer og 8-10 i tjue års alderen og 5-6 som har passert 40. I forrige VM var den eldst 78 år gammel. Litt av ideen er at man skal kunne holde på med idrett så lenge man kan, sier Tangstad.

– Hvor stor inspirasjonsfaktor er det for deg å gå i skjørt?

– Å gå i skjørt vet jeg ikke så mye om, men kilt, det er plagg for mannfolk. Det er ikke så mange som tør å gå i det, men vi som gjør det trives godt med det. Det er et fritt, ledig og et deilig plagg å gå i, avslutter Tangstad, som ser fram til å være på banen igjen til VM for masters i September.

Nederlender i ledelsen

Beder Krarsd Bouma

LIGGER BEST AN: – Det har vært fire øvelser i dag der jeg har vunnet to. Min verste øvelse, steinstøting, der ble jeg nummer fem. Det er jeg godt fornøyd med, sier nederlenderen Beder Krarsd Bouma.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

I skrivende stud er det nederlenderen Beder Krarsd Bouma, som leder mesterskapet med to poeng.

– Det har vært fire øvelser i dag der jeg har vunnet to. Min verste øvelse, steinstøting, der ble jeg nummer fem. Det er jeg godt fornøyd med.

– Hvem er din største konkurrent etter dag en?

– Amerikanerne Duncan Mc Callum og Scott Huchison er de som ligger nærmest. Men vi har fremdeles en dag igjen å konkurrere på. Så langt er det tett mellom oss, derfor håper jeg på en god dag i morgen også. Det trenger jeg for å vinne, sier Bouma.

Han har som mål å bli proffesjonell og leve av idretten.

– Jeg trener cirka 14 timer i uka fordelt på seks dager. Tre-fire dager med vektløfting og to-tre dager med kasting. Det er det som kreves av en profesjonell også.

Jeg er ennå en bonde i Nederland, men ambisjonen er å bli proff,

Beder Krarsd Bouma

– For å oppnå det som kreves må man kaste seg opp mot bestemte lengder. Klarer man det blir man invitert og får litt startpenger. Men fremdeles er dette bare en hobby. Jeg er ennå en bonde i Nederland, men ambisjonen er å bli proff. Min styrke er at jeg er rask og eksplosiv. I morgen er det tømmerstokk kasting. Det er en øvelse jeg liker godt.

Nye øvelser søndag

Sekkepipemusikken avløses av og til med korpsmusikk. Stemninga er god og lukten av grillmat sprer seg utover de nydelig omgivelsene rundt mesterskapet.

Å være nordlending på jobb i nord er nok i et strålende vær like bra som å være tilreisende deltager som amerikaner, belgier, tysker, skotte, svenske, finne, eller ungarer for eksempel.

Ennå er jeg ikke overbevisst om at mitt neste klesplagg blir kilt. Mens jeg tenker gjør disse kiltkledte muskelbuntene seg klare til nye øvelser i morgen søndag 29. juni.