Hopp til innhold

– Kastet 15-åring av toget på ubemannet stasjon

– Sønnen min ble forlatt i en hjelpesløs situasjon, hevder guttens mor Helene Møllevik, som har anmeldt saken til politiet.

Trofors stasjon/Helene Møllevik

Her på Trofors stasjon skal den 15-årige gutten ha blitt bedt om å gå av toget.

Foto: Frank Nygård/Privat

Det var i Mosjøen denne uka at 15-åringen – som skulle reise den 45 minutter lange togturen fra Mosjøen til Bjerka – gikk på feil tog. Nordgående tog var forsinket – uten at 15-åringen var klar over det.

– Sørgående tog kom samtidig, som han dermed trodde var nordgående. Gustav er 15 år og en typisk tenåring. Han gikk på toget, forteller moren.

Da han hadde satt seg i et sete og toget var startet, blir det annonsert over høyttaleranlegget at toget er på på vei sørover til Trondheim.

– Han skjønner umiddelbart at han sitter på feil tog, og henvender seg til en voksen medpassasjer. Denne henter konduktøren, som spør Gustav om han var på feil tog. Gustav bekrefter og forteller at han har feil billett til dette toget, da også det bekymrer han. Konduktøren gir beskjed om at han får gå av på Trofors, forteller moren.

Fortvilet

Moren forteller til NRK at sønnen blir fortvilet, men tør ikke annet enn å gjøre som han får beskjed om.

– Han er 15 år, og dette er en voksen mann i uniform som forteller ham hva han skal gjøre, sier Møllevik.

Bare noen dager før reisen har sønnen fått frastjålet mobilen på et idrettsarrangement. Derfor hadde han ikke mobiltelefon med seg på togreisen.

Moren skjønner at det er passasjerens ansvar å gå på rett tog og ha gyldig billett. Men mener det må være lov å utvise skjønn når det er barn inne i bildet.

– Etter min mening burde en togkonduktør gå inn en dialog med en gutt på 15 år som trenger hjelp. Gustav har aldri vært på Trofors, kjenner ingen der og har ikke telefon, er tynnkledd og vet ikke hva han skal gjøre.

Moren mener at hendelsen fort kunne fått et mye verre utfall.

Å sette av en gutt på et ukjent sted uten å ha vært i dialog om hvem han er, hvor han skal, om han har mulighet til å kontakte noen eller å bli hentet, er alvorlig. Det er høst, og kaldt ute. Han blir forlatt i en hjelpeløs situasjon, mener moren.

Stasjonen på Trofors er ubetjent og venterommet stenger klokka 18. Ifølge moren vandrer sønnen gatelangs til han finner et sykehjem. Her forklarer han sitiasjonen, og får ringe moren.

I mellomtiden står moren på Bjerka stasjon og venter på sønnen.

Ventet inne i butikk

– Jeg kjører direkte til Trofors for å hente ham. Men det tar halvannen time å kjøre dit, og han måtte finne seg et sted å vente. Heldigvis var Coop-butikken åpen, og her satt han da jeg kom om lag to timer senere.

Åge-Christoffer Lundeby

Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Foto: Bjørn Stuedal / NSB

Helene Møllevik har sendt klage til NSB, og samtidig anmeldt saken til politiet.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig å plassere en slik sak i systemet med tanke på hvilket lovbrudd som er gjort. Jeg ønsker likevel å levere en anmeldelse på saken. Konduktørene på Nordlandsbanen er godt kjent med at Trofors er et lite sted, at stasjonen er stengt. Det går ikke tog verken nordover eller sørover før dagen etter, sier moren.

NSB opplyser til NRK at de ikke kan kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

– Dette fordi saken er anmeldt, og dermed en politisak. Men på generelt grunnlag kan jeg si at NSB søker å ivareta kundenes sikkerhet og konfort i hver enkelt tilfelle, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby til NRK.

Trofors stasjon

Trofors stasjon, som ligger mellom Mosjøen og Grong er ikke betjent.

Foto: Frank Nygård / NRK