Ap-politiker: – Varaordføreren var på menneskejakt

I sommer sørget varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) for å få bortvist sju rumenske tiggere fra Bodø. Nå skal kontrollutvalget i kommunen undersøke om han gikk ut over sine fullmakter.

Varaordfører Tom Cato Karlsen (t.h.) ga selv romfolkene i Gråholten beskjed om at de ikke lenger fik

Varaordfører Tom Cato Karlsen (t.h.) ga selv romfolkene i Gråholten beskjed om at de ikke lenger fikk oppholde seg der.

Foto: Steinar Rostad Breivik / NRK

Trud Berg, fylkesråd for utdanning i Nordland

Arbeiderpartiets gruppeleder Trud Berg.

Foto: Pressefoto
Tom Cato Karlsen, Bodø Frp

Tom Cato Karlsen, Bodø Frp.

Foto: NRK

Da bystyret i Bodø i dag var samlet for første gang siden sommeren ble temperaturen høy.

Arbeiderpartiets gruppeleder Trud Berg ba om ordet og rettet verbalt skyts mot varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp).

– Romfolket er det mest vanskeligstilte og jagede folket i Europa, og dem ønsker ikke posisjonen å ha i vår by. Å se bildene av Tom Cato Karlsen som ordførervikar drive menneskejakt i Gråholten med politiet på slep var ikke noe vakkert syn. Verdig var det heller ikke, sa Berg ifølge Avisa Nordland.

Jaget bort romfolket

Det Berg reagerer på er hendelser fra i juli hvor Tom Cato Karlsen sørget for å få sju rumenske tiggerne bortvist fra den gamle svømmehallen ved Rensåsparken og deretter fra teltleiren de satte opp i Gråholten.

Karlsen ble fotografert sammen med politiet i det de gikk til aksjon og fjernet rumenerne.

Bortvisning ble gjort etter at kommunen hadde levert en tilsynsrapport som viste at det ikke var forsvarlig for tiggerne og oppholde seg i Rensåsparken på grunnlag av de sanitære forholdene.

– Det er ikke aktuelt for Bodø kommune å ha disse boende med alt det innebærer, på et område hvor folk ferdes, og som skal være et attraktivt friluftsområde i byen, sa Karlsen i juli.

– Burde gitt dem dusj

Men opposisjonen mener kommunen opptrådte i strid med lovverket. Nå skal kontrollutvalget undersøke om varaordføreren gikk ut over sine fullmakter.

– Vi mener det ville vært langt bedre å gi dem dusj og sanitære forhold. Slik vi gjør for båtfolket, og slik posisjonen også ønsker å gjøre for dem som kommer kjørende i bobil, sier Berg.

(artikkelen fortsetter under)

roberto

Roberto var en av tiggerne som ble bortvist i Bodø.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Rasistisk handling

Også Rødts gruppeleder Svein Olsen tok sats i bystyresalen i dag.

– Jeg vil ikke kalle varaordføreren rasist, men dette var en rasistisk måte å handle på. Jeg skjemmes over å være fra Bodø, sa han fra talerstolen.

Anklagen ble møtt av noe som lignet på buing i bystyresalen. og ordfører Ole Henrik Hjartøy ga beskjed om at representanten fra Rødt bevegde seg på grensen av hva som var tillatt. Ordføreren ga også beskjed om at han måtte dempe språkbruken.

Olsen ble etterpå oppfordret til å be om unnskyldning, men det gjorde han ingen tegn til.

Ønsker gjennomgangen velkommen

Tom Cato Karlsen selv kommenterte ikke anklagene om rasisme, men understreket at tiggerne ikke ble bortvist fordi de tilhørte romfolket.

Nå ønsker han gjennomgangen i kontrollutvalget velkommen.

– Jeg er ikke i tvil om at jeg vil gjort akkurat det samme en gang til, sier han til NRK.no.

Biskopen inviterte romfolket hjem

Mens debatten i sommer raste som verst og det ble klart at romfolket ikke var ønsket på kommunal grunn, tok biskop Tor B. Jørgensen til motmæle.

Han inviterte romfolket hjem i sin egen hage.

– Dersom det ikke finnes andre løsninger i løpet av morgentimene, romfolket tilbys plass til sine telt i bispegårdens hage i et begrenset tidsrom, sa biskopen i en pressemelding.

– Jeg synes det er uverdig den behandlingen de nå har fått, og åpner derfor for at de kan slå seg ned i hagen min i vente på en bedre løsning, fortsatte han.