– Kanskje den beste Trænafestivalen noensinne

– Det har rett og slett vært en helt fantastisk festival i år, sier festivalsjef Anita Overelv.

Ida Maria på Trænafestivalen 2014

Ida Maria høstet mye skryt etter konserten sin på Trænafestivalen. Festivalsjefen tror årets utgave kan være den beste noensinne.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Anita Overelv

Festivalsjef, Anita Overelv.

Foto: Ida Elise Strøm / NRK

Etter noen hektiske døgn med jobbing og organisering er festivalsjefen godt fornøyd - selv med bare noen få timer søvn i løpet av helga.

Totalt ble det solgt 2400 billetter. Med gjester, sponsorer og artister inkludert har trolig 4000 personer vært på festivalen i helga.

– Tilbakemeldingene jeg har fått fra både artister, gjester og frivillige er at de er strålende fornøyde. Det har vært en av de beste Trænafestivalene vil jeg si, sier Overelv til NRK.no.

– Nesten på gråten

– Noen av artistene jeg har snakket med har vært nesten på gråten fordi de syntes det var så flott å være her. Når vi i tillegg fikk det beste været Nord-Norge kan by på, er det klart det satte en nydelig ramme rundt det hele.

Flere hundre frivillige både tilhørende på Træna og tilreisende jobber i forkant, underveis og etter festivalen.

– De frivillige er helt uunnværlige for gjennomføre den her galskapen uti havet, og slik er det hvert eneste år. Vi hadde ikke klart det uten, sier Overelv til NRK.no.

Selv hadde ikke festivalsjefen tid til å få sett noe særlig av artistene.

– Man burde egentlig ikke like musikk som festivalsjef - fordi tiden går til jobbing og ting som må fikses, ler Overelv, som spesielt har fått gode tilbakemeldinger på konserten til Ida Maria.

– Hun er en av våre lokale heltinner, og det jeg har hørt fra folk er at det var tidenes konsert her på Træna.

(artikkelen fortsetter under bildeserien)

Hærverk på flere telt

Politiet oppsumerer helgens festival på Træna med at det har vært god stemning og lite ordensproblemer. Likevel har det vært noen narkotikasaker som vil bli fulgt opp av politiet.

I tillegg har det vært noen episoder med ordensforstyrrelser og overstadig berusede personer som har blitt bortvist fra øya.

– Jeg har vært der ute helt siden det startet på onsdag og jeg sitter igjen med en god følelse. Det er velorganisert og jeg tror publikum har hatt det fint, sier lensmann i Alstahaug og Leirfjord, Oddbjørn Lorvik.

Et lite skår i gleden er det riktig nok. Politiet har fått meldinger om tilfeller av skadeverk på telt på festivalområdet.

– Mellom åtte og ti telt har blitt skåret opp og blitt tilgriset. Det er helt uforståelig at noen gjør noe sånt, det skaper bare dårlig stemning og er helt unødvendig, sier Lorvik til NRK.no.

Griset til med melk og brus

Politiet har gitt folk beskjed om å kontakte nærmeste politimyndighet etter festivalen for å anmelde saken.

– Det vi har blitt fortalt er at det ble helt ut melk og brus i teltene, kastet mat rundt omkring og rett og slett griset det skikkelig til. Man kan jo tenke seg hvordan det er å møte det synet når man kommer for å legge seg til ro for natten, det er ikke spesielt morsomt, sier Lorvik.

– Vet dere hvem som står bak tilgrisingen av teltene?

– Vi har ingen opplysninger om gjerningspersoner, eller noen som har sett noe.

Festivalsjefen liker også dårlig at noen gjør hærverk og ødelegger for andre.

– Sånt har vi sluppet unna tidligere, så det er trist at det skjer. Litt av sjarmen med Trænafestivalen er at folk kan campe over alt og at alle tar vare på hverandre, sier Anita Overelv.

Politiet på «Segway»

Politiet på Trænafestivalen tester Segway

Marius Skålvoll og Oddbjørn Lorvik testet fredag ut «Segway» på Trænafestivalen.

Foto: Privat

Under festivalen ble også det som trolig er Norges første Segway-politi introdusert for publikum.

I et par timer fikk nemlig Oddbjørn Lorvik, som er lensmann i Alstahaug og Leirfjord, teste ståhjulingen som ble lovlig i landet fra 1. juli i år.

– Vi så helt klart i nytten i å komme oss raskt rundt på et stort festivalområde, og vi fikk god oversikt fordi vi ble en halvmeter høyere enn alle andre, sier Lorvik.

Med godt synlige politimenn på en festival med masse folk hører det også med litt ekstra oppmerksomhet.

– Det var kameraer og mobiltelefoner over alt, og det ble nok knipset hundrevis av bilder av oss, ler lensmannen.

Også politibetjent Marius Skålvoll fikk teste ståhjulingen, og det ga mersmak.

– Jeg har sagt at han (Lorvik, journ. anm.) må få Segway med på investeringsplanen for neste år, men jeg har mine tvil til at det vil skje, sier Skålvoll.