Hopp til innhold

Tsjetsjensk familie tvangssendt ut i morges

Helsingforskomiteen mener de tsjetsjenske familiene som ble satt på et fly til Moskva i dag kan være i stor fare.

Video Fembarnsfamilie sendes ut

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tirsdag klokken 10 gikk flyet fra Oslo til Moskva. Om bord er den tsjetsjenske fembarnsfamilien som mandag ble sendt fra Evenes til Oslo. Familien er en av flere tsjetsjenske barnefamilier og enkeltpersoner som ble tvangssendt ut av Norge i dag. Nå frykter Helsingforskomiteen at de tsjetjenske familiene kan bli utsatt for tortur når de kommer fram.

– Vi kjenner bare til en av familiene, og vi vet at denne familien kan være utsatt. Dette er en mor og fire barn, mens faren har flyktet. Denne familien kan være utsatt for fare, og det er vanlig at familiemedlemmer blir pålagt skyld for det andre i familien har gjort, sier Sangadzhieva.

Hun mener behandlingen av asylsøkerne er for dårlig i Norge, og hevder det stadig skjer at personer som har krav på beskyttelse får avslag.

Eset Khabizajeva og de fem barna fra Sortland håpet i det lengste at de skulle få bli i Norge, men håpet brast da familien ble vekket av politiet natt til i går.

Hentet midt på natten

Tsjetsjenkske Eset Khabizajeva og hennes fem barn sendes ut

VENTER PÅ EVENES: Barna var trøtte etter at de ble vekket midt på natten av politiet.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Familen, en mor og hennes fem barn rømte fra Tjsetsjenia til Norge for tre år siden.De fikk da oppholdstillatelse fra UDI, men da faren dukket opp igjen trakk UDI tillatelsen.

I går ble moren og hennes fem barn, som har bodd på Sortland de siste årene, hentet av politiet og sendt til Trandum, for å sendes tilbake til Russland og Tsjetjenia.

– Det er veldig stressende. Min treårige datter vil tilbake til Sortland og barnehagen. Vi er redde for å dra tilbake. Vi har ingen plass å bo, sa mamma Eset Khabizajeva til NRK.no mandag.

Advokaten til familien, Brynjulf Risnes, hadde håpet at at familien kunne bli i Norge, men sier til NRK at det ikke har vært nok tid til å stanse utsendelsen.

Usikker framtid

Eset Khabizajeva og hennes fem barn tvangssendt ut av Norge

NRK møtte familien på Evenes like før flyet gikk til Gardermoen i går. I dag ble de sendt ut av landet.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Familien frykter hva som venter de når de ankommer Moskva. Da de rømte fra Tsjetsjenia, måtte de forlate alt de eide. Den eldste datteren er bekymret og redd.

– Vi har masse venner på Sortland, og støttegruppa hjelper oss, sier datteren Aminat (17).

Det er heller ikke noe offetlig mottaksapparat i Moskva, ifølge lederen for aksjonsgruppa, Christoffer Ellingsen.

– Der finnes det ingen mottak for dem. Det vi har fått opplyst er at det ikke er noe offentlig system som tar imot slike flyktninger. Og de har hverken økonomi eller noen eiendeler som kan hjelpe dem. De måtte skille seg med alt da de reiste fra Tsjetsjenia på grunn av truslene de hadde, sier Christoffer Ellingsen.

Tsjetsjenske Eset Khabizajeva og hennes fem barn sendes ut av landet

Tsjetsjenske Eset Khabizajeva og hennes fem barn sendes ut av landet.

Foto: Mona Gingstad / NRK