NRK Meny
Normal

– Kan aldri tenke meg at politiet gjør samme feil igjen

Politiet i Salten endrer sine rutiner for å hindre nye Leah-saker. Wanja Sæther på Krisesenteret i Salten mener politiet viser stor vilje til å lære av sine feil.

Wanja Sæter besøker Leah i Italia

Wanja Sæther besøkte Leah i Italia. Nå er Leah tilbake i Bodø på turistvisum.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

– Jeg kan aldri tenke meg at de havner i en situasjon som dette igjen. De viser en stor vilje til å lære av feilene de har gjort og hindre at det skjer igjen, sier Sæther, som leder Krisesenteret i Bodø.

På NRK Nordlands tv-sending i går kveld, beklaget politimester Geir Ove Heir behandlingen den nigerianske kvinnen har fått av politiet i Salten og sa at de nå vil gjennomføre flere tiltak for å hindre at lignende skjer igjen.

– For å sikre at vi skal unngå kommunikasjonssvikt har vi internt besluttet at i enhver slik sak skal det opprettes en anmeldelse og undersøkelsessak slik at vi kan sikre kontinuitet og kvalitet på det vi gjør, sier Heir.

Politimester Geir Ove Heir

Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Varsler gjennomgang

Det var NRK Brennpunkt som tirsdag fortalte om situasjonen til den nigerianske kvinnen. For tre år siden ga Leah politiet i Salten navnet på bakkvinnen som tvang henne til å prostituere seg, men politiet fant ikke identiteten til kvinnen. Dermed ble Leah sendt tilbake til Italia hvor hun hadde vært tvangsprostituert siden hun var 14 år. Identiteten til bakkvinnen fant imidlertid Brennpunkt etter et søk på internett.

Nå skal Heir foreta en gjennomgang i saksbunkene i politidistriktet de siste tre årene, for å sjekke om det kan ligge flere saker som gjelder menneskehandel.

– I den grad det finnes slik saker skal vi ta opp sakene på nytt, sier politimesteren.

– Politiet er bare mennesker

Politiets beklagelse gleder Sæther, som har vært en sentral støttespiller for den nigerianske kvinnen.

– De har vært raskt ute og beklaget den dårlige behandlingen av saken til Leah. Det er veldig positivt at de tar til seg at de har gjort en dårlig jobb, og viser vilje til å gjøre noe med det, sier hun.

Mens Leah og støttespillerne har fått mye støtte de seneste dagene, har politiet fått tilsvarende kritikk. Sæther ber nå kritikerne besinne seg.

– Vi må huske at politiet bare mennesker de også, og har ikke ønsket å ramme Leah og to de barna hennes. Jeg skjønner at dette handler om mangel på ressurser og lite erfaring på området, sier Sæther.