– Jeg vinket og tenkte at de kom til å få en fin tur. Dessverre kom de aldri tilbake

Flymiljøet er i sorg etter at Leif Jarle Stamnes og Einar Halvorsen omkom i flyulykken søndag. – Det er helt uvirkelig, sier flykamerat Edward Hough som så kameraten forlate Tromsø for siste gang.

Leif Stamnes og Einar Halvorsen

Leif Stamnes og Einar Halvorsen var ofte på tur sammen. Her i ulykkesflyet på en tidligere tur.

Foto: Privat

– Jeg snakket med Leif dagen før turen. På søndag var jeg og min samboer på tur på Kvaløya, og de fløy over oss. Jeg vinket til flyet på vei sørover og tenkte at de kom til å få en fin tur, det var så nydelig vær den dagen. Men så kom de dessverre ikke tilbake. Det er helt uvirkelig.

Tilbake i Tromsø sitter Edward Hough. Han er leder i Tromsø mikroflyklubb, hvor kameraten og flygerkollega Leif Jarle Stamnes var et aktivt medlem og instruktør.

På søndag satt Stamnes (79) og nevøen Einar Halvorsen (63) seg i småflyet på Tromsø lufthavn. Det var langt fra første gang de to satt bak spakene sammen.

Men denne dagen var det noe som gikk galt like etter avgang fra Svolvær. Etter å ha vært i luften i omtrent ett minutt, treffer småflyet vannflaten rundt klokken 20:30. Kort tid senere blir de to flygerne funnet omkommet.

(Artikkelen fortsetter under)

Yngve Johnsen og Edward Hough

Leder Yngve Johnsen i Tromsø flyklubb (t.v.) og leder Edward Hough i Tromsø mikroflyklubb.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Erfaren flyger

Einar Halvorsen bodde i Langhus i Ski kommune. De siste to årene var han medlem og flyger i Tromsø flyklubb, og fløy ofte sammen med onkelen Leif Jarle Stamnes. Når Halvorsen ikke var i Tromsø, fløy han aktivt i Flyklubben Øst i Rakkestad.

Stamnes hadde lang erfaring som flyger. Han bodde i Tromsø, og hadde fløyet om lag 1.400 timer i småfly etter at han tok sertifikatet rundt 1990. Han utdannet seg som både mikroflyger og instruktør. Han hadde om lag 800 timer på mikrofly.

– Det var flyging som var livet til Leif de siste årene. Han var på klubben omtrent daglig. Etter at han ble pensjonist var det flygingen som ble den store interessen, og han var en veldig viktig person for livet på flyfeltet, minnes Hough.

(Artikkelen fortsetter under)

Flymiljøet i Tromsø er i sorg etter at Leif Jarle Stamnes og Einar Halvorsen omkom i flyulykken søndag.

– Man var trygg med Leif

Selv fløy Hough med Stamnes langs hele den norske kystlinjen, til Shetland og England i 2016.

– Man var trygg når man fløy med Leif. Selv om han hadde enorm erfaring var han veldig forsiktig. Han var dessuten veldig godt selskap.

Leder Yngve Johnsen i Tromsø flyklubb sier seg enig. Stamnes har blant annet vært formann i flyklubben. Johnsen forteller at miljøet i Tromsø er sterkt preget av hendelsen.

– Det vil prege oss i mange år framover. Så sentrale som de var, vil vi merke en helt annen tid framover, sier Johnsen.

Han forteller at klubben har hatt flere samlinger etter ulykken. På lørdag vil klubben trolig samles på nytt for å snakke om det som har skjedd.

Tromsø flyklubb

Luftsportsmiljøet i Tromsø er sterkt preget etter ulykken hvor to av Tromsø flyklubbs medlemmer omkom.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

NRK gjør oppmerksom på at journalisten selv er aktiv utøver i luftsportsmiljøet.