NRK Meny
Normal

– Jeg hadde marginene på min side

Siv Hilde Lillehaug var på vei igjennom rasområdet mens steinene fortsatt fløy igjennom lufta. – Kan ikke kalle det noe annet enn flaks, sier hun lettet.

Steinras ved Henningsvær

Statens vegvesen skal vurdere om det er fare for nye ras, og når veien åpnes for trafikk igjen.

Foto: Politiet

Raset på fylkesvei 816 ved Djupfjorden i Vågan gikk like før klokka 13, og eneste mulighet for å komme seg til og fra Henningsvær i nesten to timer var via sjøveien.

– To store steiner på rundt tre tonn raste over veien og landet i fjæra, sier byggeleder Jon-Roger Sørvang, fra Statens vegvesen i Midtre Hålogaland.

Veien ble umiddelbart stengt etter raset, men klokken 14.25 kunne biler passere ved hjelp av manuell dirigering av trafikken.

Lytter etter lyder i fjellet

Flere mindre steiner ligger fortsatt i veibanen, og Statens vegvesen tør ikke å åpne for ordinær trafikk før tidligst tirsdag formiddag på grunn av fare for nye ras.

– I morgen kommer det en geolog til Henningsvær for å undersøke området nærmere, og først da kan vi ta en avgjørelse på om veien åpnes helt, sier Sørvang til NRK.no.

Frem til klokken 23.00 i kveld er det manuell dirigering av trafikken gjennom rasområdet.

– Vi slipper en og en bil forbi, og lytter rett og slett etter buldring i fjellet for å være sikker på at det er trygt å passere.

Etter klokken 23.00 i kveld og frem til tirsdag klokken 06.00 er veien helt stengt. En ny vurdering gjøres i løpet av tirsdag morgen.

(artikkelen fortsetter under)

Ras på fylkesvei 816 i Henningsvær

Politiet og Statens vegvesen undersøkte området kort tid etter raset, for å vurdere om det var trygt å holde veistrekningen åpen eller ikke.

Foto: Statens vegvesen

– Så bare masse røyk

Siv Hilde Lillehaug

Siv Hilde Lillehaug hadde marginene på sin side i dag.

Foto: Privat

Siv Hilde Lillehaug kom til stedet like etter at raset hadde gått, og varslet politiet.

– Det første jeg så var masse røyk, og jeg tenkte at det var en bil som hadde kjørt av veien og sto i brann. Men etter hvert så jeg flere store steiner ved siden av veien i fjæra, og flere mindre steiner som kom flyvende ned fjellsida, sier Lillehaug til NRK.no.

Hun stilte seg under en bergnabb til det roet seg, og kjørte etter en stund forbi for å se hva som hadde skjedd og om det var noen personer der.

– Jeg visste ikke hvor mye stein som ville komme ned, men da det virket trygt sjekket jeg om det var folk der. Så ringte jeg politiet og varslet slik at de kunne komme og se, sier Lillehaug.

– Jeg vet ikke hva annet jeg skal kalle det enn flaks, at det gikk så bra. Marginene er så små og denne gangen var de på min side. Det er et ingen tvil om.

Jon-Roger Sørvang fra Statens vegvesen er også lettet over at ingen personer ble skadet i steinraset.

– Heldigvis gikk det bra denne gangen, og ingen biler passerte akkurat da raset gikk, sier Sørvang.