NRK Meny
Normal

Skikjøreren: – Jeg hadde dødsangst

Svenske Christoffer Mäkitalo opplevde alle skikjøreres mareritt da han helt plutselig lå begravd under flere meter med snø.

Svenske Christoffer Mäkitalo opplevde alle skikjøreres mareritt da han helt plutselig lå begravd under flere meter med snø.

Her kan du se videoen fra da Christoffer Mäkitalo ble tatt av skredet. FOTO: Peter Fanki og SVT

Det var søndag formiddag at Mäkitalo sto på ski ved Riksgränsen. Sammen med to venner klatret han opp på Nordalsfjäll.

På toppen tok han beslutningen som fort kunne ha blitt skjebnesvanger. Kort tid etter at han satte utfor løsnet snøen rundt ham. Sekunder senere ble han begravd av snømassene.

Christoffer Mäkitalo

Christoffer Mäkitalo trodde hans siste time var kommet.

Foto: SVT.se

– Først tenkte jeg at dette gikk bra. Jeg kan jo se at det er lyst, sier Mäkitalo til SVT Nordnytt.

Men det ble straks verre.

– Det kom en ny bølge med snø og skylte over meg og da ble alt svart. Da kom følelsen av at jeg måtte ha luft. Så kom følelsen av panikk. Jeg tenkte at jeg måtte ta det med ro og spare på luften. Men til slutt kom angsten for å dø, forteller han.

Ble funnet etter kort tid

Skredet som tok den svenske skikjøreren var 500 meter bredt. Heldigvis var det flere andre skikjørere i umiddelbar nærheten. En av dem var svenske Nicke Juuso.

– Det var veldig mye snø. Vi gravde oss tre og en halv meter ned i snømassene og søkte med alpinstenger. Likevel kunne vi ikke kjenne bakken under snøen, fortalte Juuso til Sveriges Radio.

Til alt hell fant bergingsmannskapene Mäkitalo etter kort tid. På mirakuløst vis kom han fra skredet uten en skramme.

– Det er klart det går noen tanker gjennom hodet når en leter etter en savnet i store snømasser, men vi hadde tidlig håp om å finne han i livet. Heldigvis gikk det bra, sa Jusso.

(artikkelen fortsetter under)

Snøskred ved Riksgränsen

TATT AV SKRED: Her leter Nicke Juuso og de andre etter Christoffer Mäkitalo under snøen.

Foto: Ylva Sarri

Hadde riktig utstyr

Christoffer Mäkitalo føler at han har fått en ny sjanse i livet.

– Man skal nesten ikke overleve et sånt skred, sier han.

Men han var heldigvis godt forberedt og hadde på seg en skredsøker, en radiosender som gjør det mulig for andre med samme utstyr og lokalisere nøyaktig hvor du ligger.

– Men man skal ikke føle seg trygg selv om man har rett utstyr. Han jeg havnet enda dypere i snøen, hadde det vært kjørt uansett.

Riksgränsen, Sverige