NRK Meny
Normal

– Jeg får garantert masse kjeft

Willfred Nordlund er bare 27 år gammel. Men nå har Sp-politikeren fått den kanskje mest utsatte politikerposten i hele Nordland.

Willfred Nordlund (Sp) i Nordland

Willfred Nordlund er et nytt bekjentskap i fylkesrådet i Nordland. Han har fått posten som samferdselsråd og er klar for masse kjeft.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Nordland fylke er langt, og utgjør en fjerdedel av Norges kyst. Det er derfor ikke merkelig at nettopp fergetrafikken er viktig.

Men med stadig strammere budsjetter er det ikke lett for politikerne å blidgjøre kystbefolkningen.

I dag ble 27 år gamle Willfred Nordlund utpekt som nytt samferdselsråd i Nordland og han er klar over at han sitter på et svært utsatt post.

– Jeg kommer garantert til å få kjeft og jeg kommer til å ta avgjørelser som ikke er populære, sier vesterålingen som representerer Senterpartiet.

Forgjengeren havnet i krangle med kystfolket

Hans to forgjengere, Tove Mette Bjørkmo og Hild-Marit Olsen, har fått føle på kroppen hva det vil si å måtte ta tunge avgjørelser nettopp når det kommer til fergetilbudet i fylket.

Før Bjørkmo ble byttet ut med Olsen havnet hun i åpen krangel med kystfolket og hun ba folk dempe ordbruken sin Facebook.

Bakgrunnen var raseriet etter at fylkeskommunen ga anbudet på sambandet Sandnessjøen–Træna til Torghatten.

– Høyt utdannede sjøfolk bør holde seg for gode til å bruke skjellsord og grove karakteristikker av dem de er uenige med, sa Bjørkmo den gang.

– Ønsker ham lykke til

I dag er Bjørkmo sikker på at også Nordlund kommer til å merke at det er sterke følelser i sving.

– Han kommer nok til å få en del kjeft, ja. Det vil være både motvind og medvind.

– Hvordan opplevde du å være samferdselsråd?

– Det var både og. Jeg følte jeg fikk utrettet mye, men det var vanskelig når vi måtte kutte ned på rutene etter at vi fikk mindre penger fra regjeringen, sier Bjørkmo.

Men Aps ordførerkandidat i Sortland, tror Nordlund er rett mann på rett plass.

– Jeg tror han klarer den jobben veldig godt og det passer ham utmerket. Jeg ønsker ham lykke til.

Kuttene som Bjørkmo la opp til, ble stoppet av etterfølgeren Hild-Marit Olsen.

– Vanskelig å møte alle behov og ønsker

Allerede mandag setter Nordlund seg ned med sin avdeling for å evaluere rutetilbudet og meisle ut fremtidens samferdselstilbud i Nordland.

– Det blir vanskelig å skulle møte alle behov og alle ønsker. Men vi skal så langt det lar seg gjøre prøve på det, innenfor de rammene vi har.

Nordlund lover også å ta innbyggerne med på råd når fylket skal tegne nye samferdselskart.

– Har du påtatt deg en uriaspost og vil du eldes raskere nå som du kommer inn i fylkesrådet?

– Jeg får håpe jeg ikke eldes raskere sånn utseendemessig i hvert fall. Det blir en bratt læringskurve, og jeg kommer garantert til å få kjeft, men jeg har stort pågangsmot.