Hopp til innhold

Frigg tok spaden og løp: – Jeg er så imponert over alle som bidro

Hyller redningsarbeidere og lokalbefolkning etter snøskredet i Longyearbyen.

Frigg Jørgensen

Frigg Jørgensen har bodd på Svalbard i 26 år. I går var hun en av dem som tok med spade og løp da meldingen om skredet kom.

Foto: Privat

De siste dagene har Svalbard vært herjet av det verste uværet de har opplevd på 30 år. Frigg Jørgensen fra Sortland står utenfor huset sitt i Longyearbyen og tar bilder av kaoset.

– Alt var dekket av snø. Flere biler var fullstendig begravd.

Mens hun står og fotograferer treffer hun en nabo som har lest på Facebook at det har gått et skred.

– Jeg varslet mannen min, så grep vi spadene og løp.

– Et voldsomt syn

Biler begravd av snø i Longyearbyen

Jørgensen sto utenfor huset og tok bilder av snøkaoset da hun fikk beskjed om at det hadde gått et skred.

Foto: Frigg Jørgensen

Sammen sprang de de 400 metrene bort til området hvor skredet hadde gått.

– Det var et voldsomt syn som møtte oss. Men det første jeg hørte var «Rydd veien! Gjør rom for ambulanse». Det var oppløftende, for det betød at de hadde funnet noen.

Sammen med andre som hadde møtt opp med spade, ble hun og mannen sendt frem til de som ledet redningsarbeidet. Der ble de dirigert videre og vist hvor de skulle grave.

Sammen med hundrevis av andre grov vi. Alle bidro. Spader kom, hodelykter ble delt ut, drikke og energipåfyll. Stadig flere meldte seg for å hjelpe. Rekker ble dannet. Så kommer melding om funn. Lettelse, bekymring, ny energi til å grave videre.

Frigg Jørgensen i et Facebook-innlegg

– Jeg er så imponert over de vurderingene som ble gjort av skadestedsledelsen. Det er et enormt område og det var vanskelig å vite om man måkte på riktig sted. Det viste seg at prioriteringene deres var riktige. Vi måkte der vi burde.

Snøskred på Svalbard

– Området var enormt og det var vanskelig å vite om vi grov på riktig sted, sier Jørgensen om redningsrabeidet etter gårdagens skred.

Foto: Frigg Jørgensen

– Vanskelig å se om det var hus eller ikke

Ti hus ble truffet av skredet som gikk fra byfjellet Sukkertoppen og ned mot bebyggelsen på østsiden av Longyeardalen. Mange hus ble flyttet langt av snømassene. Et ble dratt hele 80 meter.

– Noen lå knust og delvis begravet. Enkelte steder var det vanskelig å se om det var hus eller ikke. Det var kaotisk.

Skredet var 100-200 meter langt og var trolig på minst 50.000 kubikkmeter.

I dag ble det flagget på halv stang i Longyearbyen. En mann i 40-årene er bekreftet omkommet. Ett barn er alvorlig skadd og ti skadde ligger på sykehus.

Jeg er så imponert. Over alle som bidro. Profesjonelle. Frivillige. Direkte. Indirekte. Over alle som nå er ankommet Svalbard for å hjelpe. Over alle som tilbyr hjelp og husrom til rammede og evakuerte. Et samfunn og folk som trår til, et nasjonalt apparat som fungerer. Likevel, et liv er gått tapt, flere er alvolig skadet. Tankene går først og fremst til dem.

Frigg Jørgensen i et Facebook-innlegg

Flagget på halv stang utenfor Svalbard kirke

Flagget er på halv stang utenfor Svalbard kirke søndag. I bakgrunnen ser man foten på Sukkertoppen, hvor skredet gikk.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Snakket ikke om skredfare i forkant

Jørgensen har bodd på Svalbard i 26 år.

– Jeg var her i 1985 da det var orkan. Jeg husker at tak ble revet av, og det var vel slikt vi var bekymret for at skulle skje nå. Vi tenkte først og fremst på materielle skader og at gjenstander kunne komme flyvende gjennom lufta.

Snøskredet kom derfor brått på innbyggerne.

– Det ble ikke snakket noe om skred i forkant.

Det er fare for at det skal gå flere skred. Over 170 personer er evakuert. I tillegg til det store snøskredet i Longyearbyen har det i dag gått et skred i Bjørndalen. En hytte ble tatt, men til alt hell var det ingen personer i skredområdet.

– Nå har vi sett hva som kan skje, og vi må ta det på høyeste alvor, sier Jørgensen.