Hopp til innhold

Jabba (4) fikk heteslag på fly: – Jeg trodde hun skulle dø

Fem dager etter at Jabba (4) holdt på å stryke med på et Norwegian-fly er hun fortsatt i dårlig form. – Hun har blitt behandlet som et kolli og ikke som et levende vesen, sier eieren.

Jabba og Mona Stenseth Larsen

FORTSATT I DÅRLIG FORM: – Jabba har sovet døgnet rundt og vært veldig fjern og uinteressert. Hun har virket deprimert rett og slett, sier hundeeieren Mona Stenseth Larsen. Fem dager etter flyreisen fra Oslo til Bodø er Jabba fortsatt ikke seg selv.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Til vanlig er Jabba rampete og veldig til stede, men når NRK besøker 4-åringen på Fauske i Nordland er hun fortsatt i dårlig forfatning.

Flyreisen fra Oslo til Bodø forrige onsdag har satt tydelig spor, og nå er spørsmålet om den engelske bulldoggen noen gang blir seg selv igjen.

– Hun har sovet døgnet rundt og vært veldig fjern og uinteressert. Hun har virket deprimert rett og slett, sier hundeeieren Mona Stenseth Larsen til NRK.no.

– Frådet overalt

Det var VG som først skrev om Jabba og den utmattende flyreisen med Norwegian.

Cirka tre timer etter at Stenseth Larsen leverte fra seg Jabba ved Gardermoens spesialbagasje, møtte hun opp ved bagasjeutleveringen i Bodø for å hente henne igjen. Da kjente hun ikke hunden igjen:

– Jeg tittet inn i buret og så en hund med blå tunge som var dobbelt så stor som normalt. Hun hadde frådet overalt og fikk nesten ikke puste. Da jeg skulle få henne ut av buret hang bakbeina igjen, fordi hun ikke klarte å dra de etter seg, forteller hundeeieren til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Hunden Jabba

Det går stadig fremover med Jabba, men hun er fortsatt slått ut fem dager etter flyreisen. 4-åringen har vanskelig for å ta til seg næring, men logret likevel med halen da NRK var på besøk.

Foto: Mona Stenseth Larsen / NRK

– Ikke sikker på at hun ville overleve

I nærmest panikk gjorde Stenseth Larsen det hun kunne for at hunden skulle kvikne til.

– Jeg hev i Jabba vann og bar henne ut i bilen. Der kastet hun opp vannet hun hadde fått før vi kom frem til dyrlegen, sier eieren.

Etter en kontroll hos veterinæren ble det etter hvert fastslått av Jabba ikke var i livsfare.

– Men de var bekymret for organsvikt etter oksygenmangelen. Fortsatt vet vi ikke om Jabba får senskader, sier Stenseth Larsen.

– Hadde flyreisen vært lengre hadde hun helt sikkert dødd. Jeg må innrømme at før vi dro til dyrlegen tok jeg et par ekstra bilder. Jeg var ikke sikker på at hun ville overleve, fortsetter hun.

30 grader i Oslo

Mona Stenseth Larsen

Mona Stenseth Larsen mener Jabba ble behandlet som et kolli og ikke et levende vesen om bord i flyet.

Foto: Mona Stenseth Larsen / NRK

Nøyaktig hva som har skjedd på ferden fra Oslo til Bodø er vanskelig å fastslå. Men hundeeieren er sikker på at varmen har spilt inn. I Oslo var det over 30 grader da Jabba ble plassert i buret.

– Det har sikkert tatt for lang tid fra innsjekkingen til avgang. 32 grader og steiksol er jo ikke så vanlig og det har vel bare tatt for lang tid, sier hun.

Stenseth Larsen tror problemet er at ansvaret ikke er plassert hos en enkelt person.

– Det er sikkert like mye bakkemannskapet sin feil, som Norwegian. Problemet er at ingen har ansvaret. Hvis det skjer noe så er det ingen som får det med seg. Det er mange mennesker involvert før dyret er framme. Det er ingen som får noen relasjon til dyret og som kan oppdage om det er noe alvorlig galt på gang.

– Blir behandlet som et kolli

Hun ber derfor hundeeiere om å være bevisst på hva de gjør når de sender hunden i et bur i lasterommet.

– De blir behandlet som et kolli og ikke som et levende vesen, slår Stenseth Larsen fast.

Stenseth Larsen har selv ikke tatt direkte kontakt med Norwegian, men sier hun synes det er viktig at de får vite om hendelsen slik at de får greie at det kan finnes avvik rutinene.

Norwegian: – Ingen avvik

Informasjonssjef Lasse Sandaker Nilsen i Norwegian kan heller ikke fastslå hva som gikk galt under den aktuelle turen, men han sier at Norwegian har fulgt de internasjonale reglene til punkt og prikke.

Lasse Sandaker-Nielsen

– I en ideell verden skulle man sikkert hatt en følgeperson til hvert enkelt kjæledyr, men det har vi ikke kapasitet til, sier informasjonssjefen i Norwegian.

Foto: Jim Anderson / Norwegian

– Vi har fått en grundig rapport fra dem som var på jobb den dagen. Da de åpnet lasterommet oppdaget de at hunden var utilpass. De tilkalte hundeeier så fort som mulig og sørget for at hunden fikk vann. Vi kan ikke se at det har vært noe avvik i dette konkrete tilfellet, sier han.

– Vil denne saken få noe etterspill?

– Ikke på noe annet vis enn at vi ber hundeeierne om å være bevisste. Hunder reagerer ulikt på å sitte innelåst i et bur i flere timer. Det kan også være sesongmessige temperatursvingninger som kan påvirke tilstanden til hunden.

– Mona Stenseth Larsen etterlyser at noen tar ansvar for hvert enkelt dyr. Hva tenker du om det?

– I en ideell verden skulle man sikkert hatt en følgeperson til hvert enkelt kjæledyr, men det har vi ikke kapasitet til. Jeg vil også minne om at vi frakter tusenvis av dyr hvert år, og det går stort sett alltid bra, svarer Sandaker Nilsen og legger til at Norwegian er lei seg for at Jabba har det vondt.

(artikkelen fortsetter under)

Hunden Jabba skulle fraktes med Norwegian fra Oslo til Bodø og holdt på å dø av overoppheting under transporten.

Jabba holdt på å dø under flytur

– Dyreeieren har også et ansvar

Berit Gjerstad er veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet og har dyrevelferd som spesialfelt. Hun kan fortelle at Norwegian har ansvaret for bulldogen Jabba under flyturen i henhold til forskrift om næringsmessig transport.

– Det skal være tilstrekkelig ventilasjon som sikrer at hunden kan ha normal temperaturregulering. I tilleg skal det være et egnet underlag som oppleves som tørt og bekvemt for hunden. Dyret skal også tilbys vann ved behov, forteller seniorrådgiveren og fortsetter:

– Fra det øyeblikket hunden er levert fra seg, er det dyretransportøren som er ansvarlig for dyret. Dette inkluderer også lasting, lossing og håndtering av hunden under hele reisen.

Men ifølge Gjerstad har Mona Stenseth Larsen også et ansvar:

– Dyret skal være egnet for den transporten som det skal gjennomføre, Stenseth Larsen bør derfir ta de forholdsreglene som hun har mulighet til å ta. Man må hele tiden som dyreeier være obs og spørre om hvordan transporten vil foregå, man bør også være forsiktig med å sende dyr på varme dager, advarer hun.

Får ikke fly hjem

Tilbake på Fauske så går det fremover med Jabba, selv om det fortsatt ikke er sikkert om hun vil få varige mén.

Hundeeier Stenseth Larsen skal være på besøk hos sine foreldre noen uker til før hun drar tilbake til Oslo. Hun har flybillettene klare, men den turen får ikke Jabba være med på.

– Jeg får ikke lov å ha henne i fanget i kabinen, hun veier mer enn grensen på åtte kilo. Jeg har ingen intensjon om å sende Jabba i lasterommet igjen, så nå må jeg tenke ut en alternativ transport.