Hopp til innhold

– Isolert sett et veldig stort prisfall

Lakseprisene har falt betydelig den siste uka, og tilsvarer det største prisfallet på lenge. – Litt uventet, sier senioranalytiker, som likevel tror på fortsatt stor fortjeneste i næringa i tiden framover.

Norsk laks

Like før jul har prisen på laks falt betydelig. Denne uka ble laksen solgt ned i 40 kroner kiloet, noe som er rundt 9 kroner mindre enn forrige uke.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Prisfallet på åtte til ni kroner er ifølge nettstedet iLaks det verste som er registrert på de siste ti årene.

Flere eksportører nettstedet har snakket med bekrefter et prisnivå på rundt 40 kroner kiloet, og det midt i juletiden.

Kolbjørn Giskeødegaard

Senioranalytiker i Nordea, Kolbjørn Giskeødegård, sier prisfallet er litt uventet, men slettes ingen krise.

Foto: Pressebilde / Nordea

– Jeg har aldri, aldri vært med på noe verre. Det er til å begynne å grine av. Det ryker fort noen millioner her, forteller en eksportør fra Vestlandet til iLaks.no.

– Vi må begynne å fryse inn, vi blir ikke kvitt fisken, legger han til.

Flere andre eksportører iLaks har snakket med er bekymret over utviklingen. Også nettstedet Intrafish.no omtaler prisfallet på laks.

– Dette er det største prisfallet iløpet av en uke på veldig lenge. Isolert sett er et prisfall på 9 til 10 kroner veldig mye, sier senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea til NRK.

– Men det er overhodet ingen krise. 40 kroner er fortsatt et veldig bra nivå. Det betyr at oppdrettere i Nord-Norge tjener 10 til 15 kroner, mens oppdrettere i Sør-Norge tjener 10 kroner kiloet, legger han til.

Kortsiktig overskudd i markedet

Giskeødegård mener prisfallet må ses i sammenheng med den kraftige prisstigningen som har vært på laks de siste to månedene.

Samtidig understreker senioranalytikeren at markedet i år ikke har tilgang til Russland i ukene før jul, som følge av at russerne har stanset import av norske produkter.

– For ett år siden i denne perioden kjøpte Russland rundt 4000 tonn i uka, av en totalproduksjon på 25-30000 tonn, forklarer Giskeødegård, og legger til:

– Russland har vært en veldig viktig kjøper. Med sanksjonene må eksportørene finne andre markedet. Det som har skjedd er at prisene har gått veldig fort opp, noe som har lokket fram et større volum enn ellers.

– Et overskudd av laks i markedet, med andre ord?

– Ja, et kortsiktig overskudd. Russland skulle normalt sett tatt den fisken, da hadde dette gått veldig greit.

– Litt uventet

Kolbjørn Giskeødegård påpeker samtidig at prisfallet kom noe overraskende.

– Det er litt uventet at det kom nå. Det så ut som om prisene hadde stø kurs, særlig fordi kronekursen nå er såpass gunstig.

– Hvem taper på dette?

– De største taperne på prisfallet er eksportører som har kjøpt fisk uten å ha avtalt videresalget. Skulle lakseprisen ligge på 40 kroner også neste uke må oppdretterne gå ned på prisen, forklarer han.

Senioranalytikeren understreker at det ikke er noen grunn til å svartmale situasjonen.

– Det handler bare om så raskt så mulig å tilpasse seg, og redusere slakten. Jeg forventer at dettte vil jevne seg ut i januar. Da er Russland mindre viktig.

– Både 2015 og 2016 vil bli veldig gode år, anslår Giskeødegård.